1.174
6

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico Haasbroek werkte voor VARA en VPRO onder andere als correspondent in Duitsland en New York, was hoofdredacteur van Radio en TV Rijnmond en van het NOS-Journaal.

Nico’s nieuws 8: Tweelingbroer trouwt in Helmond

Het grootste nieuws van vandaag is het huwelijk van mijn tweelingbroer. De financiĆ«le crisis, Khadaffi en het broeierige Pukkel Pop weer ten spijt

Hij, Jan Haasbroek, trad om 14.12 uur  in het kasteel in Helmond in het huwelijk met Patricia van Mierlo. Ja, Helmond heeft een kasteel. Waarom is dit groot nieuws? Omdat in bepaalde kringen het huwelijk steeds minder in de mode is.  De beslissing van het huwelijkspaar kwam dan ook voor velen als een verrassing.

In zijn speech geeft de bruidegom het antwoord: “Het is de liefde zelf. Mijn hele leven was ik op zoek naar een vrouw die opbloeit bij takken en niet bij snijbloemen. Wij zien onze verbintenis als een ongrijpbare essentie. Ik ruik absurdisme.” De bruid verwijst voor haar kijk op het huwelijk naar haar lievelingsroman Catch-22. Daarin staat een mooie dialoog over trouwen. De moraal: Het enige waar het om gaat is dat je allebei gek bent en van elkaar houdt.

Hoe kijkt de lieve moeder van Patricia tegen het huwelijk van haar  dochter aan?

Voor deze bruidegom en bruid ziet de toekomst er zonnig uit. Nog net niet oud en grijs brengt niets ze meer van de wijs. Geen kwijl en regen maar heil en zegen.

De huwelijksvoltrekking door wethouder van Mierlo van Helmond, in het bijzijn van familie en intieme vrienden, verliep gesmeerd. Overheerste bij Patricia en Jan de lichte  en vrolijke rode kleuren,  een enkele gast was door  proefkapsel en zonnebank onherkenbaar geworden Sommigen hadden hun kledingstukken duidelijk net iets te ver  doorgecombineerd.

Hoogtepunten in een mensenleven worden door familie en vrienden maar al te vaak aangegrepen om meestal op amateuristische wijze plagerig de draak te steken met de tekortkomingen en zwakke plekken van de hoofdrolspelers.

Als ceremoniemeester probeerde ik dat te verhinderen. Mijn stelling is dat je mensen moet bewieroken zolang ze nog leven en pas de grond  inboren zodra ze dood zijn. En niet omgekeerd. Dat bleek niet tegen dovemansoren gezegd. In de ontroerende  toespraken, gedichten en muzikale bijdragen vierde de kwaliteit hoogtij. En op het terras van etablissement Berlair brak aarzelend de middagzon door.

In de Holiday Inn van Eindhoven, bekend om zijn politiek correcte kamermeisjes, gaat het feest vrolijk verder. Met drank, een diner in Flo en een zwemfestijn. Zal Patrica nog in haar trouwjurk met bloemmotieven van de hoge duiken?

Broer Nico denkt ondertussen aan het eeuwige dilemma van de eeneiige tweeling: Als je op een vrolijk zinkend schip bent en je vrouw en je broer vallen over boord, wie red je dan het eerst?


Laatste publicatie van Nico Haasbroek

  • De Middellandman

    100 dagen door een Rotterdamse buurt in transitie

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)