602
40

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico Haasbroek werkte voor VARA en VPRO onder andere als correspondent in Duitsland en New York, was hoofdredacteur van Radio en TV Rijnmond en van het NOS-Journaal.

Nico’s Nieuws 9: wie denkt met me mee?

Donderdag 16 augustus om 10.00 uur begin ik aan een gewaagd experiment

De opdracht aan mijzelf luidt: ga zo snel mogelijk op groot onverwacht nieuws waar ook ter wereld af en bericht daar over. Makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn ervaring beschrijf ik in het laatste hoofdstuk van mijn nieuwe boek dat aan het eind van dit jaar zal verschijnen.

Bij de opdracht horen spelregels:
• Om te beginnen mag ik niks doen met agenda-nieuws of lopend nieuws, zoals de ontwikkelingen in Syrië of geplande verkiezingen ergens in de wereld. Het gaat echt om iets groots dat plotseling gebeurt. Een natuurramp, een aanslag, een vliegtuigongeluk of een staatsgreep bijvoorbeeld. Denk maar aan de vuurwerkramp in Enschede of de ramp die op 11 september 2001 in New York plaats vond.
• Op de tweede plaats heb ik uiterlijk 5 dagen om te kiezen waar ik aandacht aan ga besteden. Want als er op 16 augustus vooral sprake zou zijn van verhoudingsgewijs klein nieuws, dan wil ik de kans hebben om nog een paar dagen te wachten op iets groters.
• Tenslotte geef ik er de voorkeur aan om niet te berichten over onderwerpen of plaatsen die al in mijn boek aan de orde komen. Dat zijn onder andere de Occupy-beweging (in New York), de Arabische lente (in Dubai en Egypte) en de situatie in Benin.

Echt groot nieuws, daar is iedereen het meestal wel over eens. Op dit moment doen geruchten de ronde dat Israël van plan is om de omstreden Iraanse kernreactor te bombarderen. Als zoiets echt zou gebeuren, dan zou dat groot nieuws zijn waar ik moeilijk omheen zou kunnen.

Overigens verwacht ik zo’n aanval niet op korte termijn.

Maar veel vaker doen zich nieuwsfeiten voor die door journalisten heel verschillend beoordeeld worden. In het afgelopen weekeinde werd het noordwesten van Iran getroffen door een aardbeving, waarbij meer dan driehonderd doden te betreuren vielen. Hoe vreselijk dat ook is, op menige redactie zal dat niet als heel groot nieuws worden gekwalificeerd.

Ik wil onderzoeken hoe je vandaag de dag interessant over nieuws kan berichten. Dat anderen sneller op de locatie zullen zijn waar het nieuws zich voltrekt ligt voor de hand. Die race ga ik niet winnen.

Belangrijker vind ik hoe je er over rapporteert. Misschien wel door er wat langer te blijven. Door andere technieken en vormen te gebruiken. Of door anders met de informanten om te gaan. Ik verklap nog niet wat ik van plan ben. Bovendien hangt dat ook af van het onderwerp dat ik ga kiezen.

Ik nodig u hierbij uit om mee te doen aan het experiment. Voor suggesties in het kader van de hierboven geformuleerde opdracht houd ik mij aanbevolen.
U mag mij ook mailen: nicosnews@xs4all.nl

Zodra ik mijn keuze heb gemaakt, dan zal ik die via deze site, Nico’s Nieuws 10, bekend maken.

Misschien kent u mensen in het gebied waar ik heen ga. Het kan zijn dat ik een gids of tolk nodig heb. Wellicht heeft u goede tips omdat u het gebied kent. En ik ben ook benieuwd wat u over dat nieuwsfeit zou willen weten. En in Nico’s Nieuws 11 kunt u mijn eerste verslag lezen.

De spanning stijgt. Gebeurt het grote nieuws toevallig om 11.00 uur in mijn ooit gebombardeerde woonplaats Rotterdam of pas op zondag aan de andere kant van de wereld?


Laatste publicatie van Nico Haasbroek

  • De Middellandman

    100 dagen door een Rotterdamse buurt in transitie

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (40)