639
2

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Niemand stapt ooit uit de criminaliteit

'De film heeft ook een zeker inzicht in een wereld waarin misdaad, drugs en prostitutie een manier van leven is waar niemand uit kan stappen'

Blood Ties is een gangsterfilm gesitueerd in de jaren zeventig, een genre en een tijdperk waar ik van hou. Daarnaast spelen er een hoop goede acteurs mee. Ik begon dus aan Blood Ties met een flinke dosis goodwill, maar op een of andere manier komt de film nooit uit de eerste versnelling.


Het verhaal heeft de klank van een goede formulefilm. Het gaat over twee broers uit de achterbuurten van New York, de introverte Frank is politierechercheur, zijn charismatische oudere broer Chris is draaideurcrimineel. Als Chris na een gevangenisstraf van negen jaar bij Frank intrekt, moet hij beloven op het rechte pad te blijven. Dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan. Beide broers hebben gecompliceerde verhoudingen met vrouwen, die ook niet in staat zijn zich los te maken van hun milieu.

Vonken
Er zijn scènes waarin Blood Ties begint te vonken: een naargeestig familiediner en een overval met een onverwachtse wending. Getalenteerde acteurs als Clive Owen, Marion Cotillard, Mila Kunis en Matthias Schoenaerts doen goed hun best en zijn aangenaam om naar te kijken. De film heeft ook een zeker inzicht in een wereld waarin misdaad, drugs en prostitutie een manier van leven is waar niemand uit kan stappen. Toch blijven de interessante karakters en setting maar voelen als een opzet naar iets beters, wat maar niet komt.

De hele film zat ik te wachten op het moment waarop een conflict, een dilemma of een spanning mij bij de lurven grijpt en op het puntje van mijn stoel trekt. Dat gebeurt pas in de laatste tien minuten, waarin de relatie tussen de twee broers een fraaie tragische conclusie krijgt. Maar dit slotstuk gaat ook gebukt onder gaten in de logica. Wat ook niet helpt is de trage regie en montage, die veel stiltes laat vallen. De film is 144 minuten lang en heeft niets dat die lengte rechtvaardigt.

Ik heb er geen spijt van dat ik Blood Ties heb gezien, maar ik zou hem niet snel aan iemand aanraden. 

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (2)