844
3

Stadsorakel Rotterdam

Tijdens komkommertijd voert de Rotterdamse filmmaker en schrijver Michael Barzilay vrijwel niets uit. Daarom neemt zijn avatar Von Barzy deze periode allerlei taken over. Alle communicatie verloopt nu via hem. In het kader van de serie ‘Stadsalternatieven’ zal dit zelfbenoemd stadsorakel deze zomer de havenstad eens stevig onder de loep nemen.

Niemandsland

Alweer een puik idee: een oase voor de pufloze medemens

Rotterdam kent het verschijnsel Stadsinitiatieven waarbij burgers kans maken op een grote smak geld om een idee voor de stad te realiseren. De winnaar wordt bepaald via een volksstemming. Dat klinkt leuk maar is het niet. Van de matige Stadsinitiatieven die meededen in de competitie werd stadsorakel Von Barzy wat weeïg. Daarom dropt hij nu zelf een serie Stadsalternatieven.

Volgens recente tellingen kampt één op de twaalf Rotterdamse werknemers met burn-out-verschijnselen. Dat zijn er nogal wat. Een enorme economische aderlating, want als Rotterdam de motor is van onze economie, kampen we nationaal met panne. En als zelfs de op één na rijkste man ter wereld, Carlos Slim, sinds kort pleit voor een 3-daagse werkweek (‘Meer vrije tijd doet de kwaliteit van leven stijgen’) is er wat aan de hand. 

We moeten teveel…

Dat kan anders. Daarom dit pleidooi voor Stadsalternatief nrrrr.: 3!

‘Niemandsland’.

Een quarantaine-gebied voor afgetaaide zielen die off-the-grid even moeten recupereren. Een decompressie-oase voor de puflozen. Zonder gsm, wifi, media, kabel, brievenbus en gps, maar wel van alle sanitaire gemakken voorzien. Een cordon sanitaire waar ‘moeten’ even ‘hoeven’ wordt. Waar allerlei activiteiten te doen zijn, zolang het maar een bloeddrukverlagend effect heeft.

De kracht zit ‘m in de eenvoud. Onderzoek wijst uit dat een mens die niks meer móet, maar wel van alles mág, aanzienlijk gelukkiger wordt. En laat het opschroeven van het Bruto Persoonlijk Geluk voor ons legertje uitgeblazen arbeidskrachten nu juist de meest kostenbesparende remedie zijn. Kortom, dit uniek stukje terra incognita bespaart ons bergen op de begroting. 

De toelatingseisen liegen er niet om: iedere kandidaat moet kunnen aantonen er compleet doorheen te zitten. Alle instanties dienen hierbij de handen ineen te slaan, want zodra de uitgebluste uitverkorene voet in Niemandsland zet, dienen alle persoonlijke heffingen, incasso’s, bevelen, bekeuringen en executies te worden bevroren én wordt het BSN-loze individu vrijgesteld van arbeidsethos en alle maatschappelijke verplichtingen. Familiebezoek is voorwaardelijk.

De locatie. Ik denk aan ‘t Brienenoordeiland, het oude quarantaine-terrein in Heijplaat of een Derde Maasvlakte. 

Dan het ultimatum: het visum duurt slechts drie maanden. Dat is noodzakelijk want niemand wil er ooit nog weg. Vandaar ook het reïntegratieprogramma. Een week acclimatiseren in een compressie-gebied waar je stap-voor-stap weer klaargestoomd wordt tot homo economicus. Een 3-daagse werkweek zit er dan wel weer in.

Dus stem! En steun de pufloze medemens. Opdat die spoedig weer productief moge zijn.

Von Barzy op Facebook, like die gozer

Geef een reactie

Laatste reacties (3)