Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Niet alleen de benzinedief, ook de politie draagt schuld

  •  
27-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Als de politie een vluchtende verdachte wil stoppen, dan moet zij zélf de weg blokkeren en dat werk niet overlaten aan argeloze burgers
Je rijdt op de snelweg en je ziet hoe de fileborden worden ingeschakeld. Volgens de voorschriften matig je de snelheid om vervolgens aan te schuiven achterin de file. Waarom sta je stil? Is er sprake van een verkeersopstopping of maak je deel uit van een door de politie ingezet “redelijk middel” om een of andere onverlaat tot stoppen te dwingen? Dat weet de automobilist niet meer sinds het optreden van politiecommissaris Jan Stikvoort bij Pauw en Witteman op woensdag 26 oktober. Hij sprak niet voor zichzelf. Hij afficheerde zich nadrukkelijk als woordvoerder van de Nederlandse politieleiding.
We kennen allemaal het verhaal. Politie achtervolgt benzinedieven, die eerst een stopteken negeren, dan een patrouillewagen rammen en er tenslotte als duivels vandoor gaan om aan vervolging te ontkomen. Een stuk verder op de snelweg creëert de politie kunstmatig een file zodat de ontsnappende benzinedieven geen uitweg hebben. Die knallen echter op de achterste auto. De bestuurder overlijdt. Wie is verantwoordelijk voor dit gebeuren?
Commissaris Stikvoort slaagde er uitstekend in deze vraag uit de weg te gaan. Hij bleef benadrukken dat de benzinedieven schuldig zijn, omdat zij die automobilist hebben doodgereden nadat zij het stopteken hadden genegeerd en ook nog eens in een poging te ontsnappen een politieauto hadden geramd. Het inzetten van de kunstmatige file noemde Stikvoort nog steeds “een redelijk middel”.
Stikvoort verwees bij Pauw en Witteman een advies om met dit soort praktijken te stoppen, expliciet naar de prullenbak.
Als de politie op de snelweg een of andere dolgedraaide brokkenpiloot achtervolgt, aarzelt zij blijkbaar niet om volstrekt onschuldige burgers met auto en al in te zetten om hem tot stoppen te dwingen. Het dodelijk ongeval op de snelweg was in de ogen van de politie betreurenswaardig, maar aanvaardbaar. Om boeven te vangen staat het de politie vrij om het leven van burgers in gevaar te brengen. En dat zonder het hen te vragen en zonder dat zij dat weten.
Wie de politie met loeiende sirenes achter zich aan heeft, houdt zich niet aan de verkeersregels en is waarschijnlijk in de paniek die bij vluchtgedrag hoort. Zo iemand rijdt onveilig. Zo iemand merkt voor- en tegenliggers onvoldoende op. Als zich vervolgens een wild west race ontwikkelt op de snelweg, dan is er een gerede kans, dat de voortvluchtige verdachte de file waar hij naar toe wordt gejaagd, te laat opmerkt en zich in de achterligger boort. Dat valt, om zo te zeggen, onder zulke omstandigheden te verwachten.
Stel je ook voor dat het niet om benzinedieven gaat maar bankrovers en er ontwikkelt zich rond de file een vuurgevecht tussen de criminelen en de politie. Is dan het creëren van een kunstmatige file nog steeds een redelijk middel?
Dit alles laat onverlet dat de benzinedief de scherpte van de wet behoort te voelen en dat hij de dood van een onschuldig mens op zijn geweten heeft. Maar het is de schuld van de politie, dat het slachtoffer daar op die plek was, waar zijn leven werd afgebroken. Het is verbijsterend en schandalig dat Stikvoort en zijn medecommissarissen te verwaten zijn om dat te erkennen. Of te frivool. Of te onverantwoordelijk. Of te laf.
Als de politie een vluchtende verdachte wil stoppen, dan moet zij zélf de weg blokkeren en dat werk niet overlaten aan argeloze burgers. Dat laatste is volstrekt onverantwoordelijk gedrag. Het vergroot het gevoel van onveiligheid. Het tast de toch al geschonden reputatie van de Nederlandse politie nog verder aan.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.