272
8

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Niet alleen straffen, ook perspectief bieden

Leer jongeren die in de fout gaan een vak, zodat ze op een fatsoenlijke manier hun geld kunnen verdienen. Zodat ze een passie ontwikkelen voor mooi werk en niet opnieuw kiezen voor criminaliteit

Criminele jongeren moet je niet alleen straffen, maar ook perspectief bieden. Dat kan door ze een vakdiploma te laten halen in de gevangenis.

Al in mijn maidenspeech in 2010 vroeg ik om deze ter beschikkingstelling van het onderwijs (TBO), nu staat het in het regeerakkoord. Elke minderjarige delinquent zonder diploma die wordt opgesloten, kan straks worden verplicht tot het halen van een vakdiploma. Zo komen jongeren beter uit de gevangenis en kunnen ze bouwen aan een betere toekomst.

We moeten jongeren in de gevangenis niet alleen straffen voor hun daden, maar ook voorbereiden op een normaal bestaan in de maatschappij. Dat doe je met onderwijs. Leer ze een vak, zodat ze op een fatsoenlijke manier hun geld kunnen verdienen. Zodat ze een passie ontwikkelen voor mooi werk en niet opnieuw kiezen voor criminaliteit. Maar ook om ze de discipline en mentaliteit bij te brengen die nodig zijn om ergens hard voor te werken en daar later de eerlijke vruchten van te plukken.

Nu is het nog te vaak zo dat jongeren op vrije voeten komen en in precies dezelfde situatie belanden als voor ze werden opgesloten. Met weinig perspectief en uitzicht. Dat is nooit een rechtvaardiging voor crimineel gedrag, maar de realiteit is dat deze jongeren vaak weer het slechte pad op gaan. De PvdA wil dit voorkomen. Naast een straf leggen we dus ook deze onderwijsmaatregel op. Zo komen ze sterker en zelfstandiger uit de gevangenis en kunnen ze een bijdrage leveren aan de samenleving.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (8)