7.297
126

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Niet jammeren, vertel gewoon hoe het er bij ons aan toe gaat

We kunnen in dit land wel wat Thaise zakelijkheid gebruiken bij de opvang van vluchtelingen

Ik weet niet of het nog zo is maar een jaar of twintig geleden kreeg je in het vliegtuig naar Bangkok bij het invulformulier voor de douane altijd een apart foldertje. Daarin stonden een aantal belangrijke omgangsvormen die in Thailand golden. Iemands hoofd en schouders aanraken geldt er als een daad van agressie en je moet dan ook nooit kleine kindertjes over hun bolletje aaien. Iets aanwijzen met de voet is een zeer grote belediging. Het koningshuis is sacraal. Je mocht dan ook nooit geld met zijne majesteit erop verscheuren of verbranden. Met een grote bek opzetten kwam je nergens.

Als ik mij niet vergis telde de opsomming een regel of vijftien. Ik vond dat handig ook al had ik van te voren “Thailand, the culture shock” gelezen. Dat boek bracht mij mede op het idee om voor expatriates het boek The low Sky understanding the Dutch te schrijven waarvan over een maand of zo een nieuwe geactualiseerde versie verschijnt. Ik kon nog net een halve bladzijde opnemen over de stemming die de komst van de Syrische vluchtelingen teweeg brengt. 

Er is op het moment heel veel heisa, commotie en gedoe over wat ons land met de vluchtelingen in huis haalt. Moet je bepaalde commentatoren geloven zoals bijvoorbeeld Maja Mischke in de Volkskrant van zaterdag, dan zijn de opvangcentra oorden van groepsterreur en onderdrukking. Zij stelt daarom voor om wat zij noemt kwetsbare groepen er maar meteen uit te halen om ze apart op te vangen: alleenstaande jonge vrouwen, homo’s, christenen. Elk ander beleid noemt zij wegkijken voor de werkelijkheid. 

Daarmee sluit Mischke zich aan bij de haatcampagne die momenteel vanuit xenofobe zijden wordt opgezet: meestal ongeverifieerde incidenten worden opgeblazen zodat het beeld ontstaat van een losgeslagen horde woestijnfundamentalisten die eerst het AZC en daarna Nederland naar hun hand komen zetten. Een fraai voorbeeld is de heisa over de vechtpartij die heeft plaatsgevonden in een centrum voor minderjarige asielzoekers. Alsof men in kindertehuizen voor pubers nooit op de vuist gaat! Allerlei Haagse angsthazen, die vrezen dat het Wilderseffect hun baantje in gevaar brengt, sluiten zich bij deze hysterische gevoelens aan. Daar hoort de tot struikelpoliticus getransformeerde professor Ronald Plasterk bij. Zelfs deze bewindsman heeft zich inmiddels blijkens het AD bij de angszaaiers aangesloten.

Wat wij in dit land nodig hebben, is een beetje Thaise zakelijkheid. We krijgen met zijn zeventien miljoenen een paar honderdduizend nieuwkomers over de vloer uit delen van de wereld waar de mensen op sommige punten  anders met elkaar omgaan dan hier. Breng ze daar meteen van op de hoogte. Nog voor de asielprocedure begint. Deel om te beginnen net als de Thai in tal van talen een folder uit met daarin een reeks in Nederland algemeen gebruikelijke omgangsvormen.

Bijvoorbeeld:
*  Nederlanders worden een voor een geholpen als zij aan de beurt zijn. Zij reageren agressief op voordringen. Kijk in een winkel of wachtkamer altijd of je uit een automaat een nummertje moet trekken.
* In het openbaar vervoer moet je in- en uitchecken. Anders ben je een hoop geld kwijt.
* Nederlandse mannen en vrouwen gaan heel informeel en op voet van gelijkheid met elkaar om. Ongevraagde seksuele toenaderingen zijn echter taboe en kunnen tot agressieve tegenweer leiden.
* Artikel 1 van de Nederlandse grondwet verbiedt discriminatie. Niemand mag worden gediscrimineerd in Nederland op grond van afkomst, ras, seksuele geaardheid, handicaps of wat dan ook. Het is dus verboden U en de Uwen te discrimineren of ongelijk te behandelen. Dat geldt bijvoorbeeld evenzo voor homoseksuelen, gehandicapten of vrouwen. Slachtoffers van discriminatie worden uitgenodigd daar aangifte van te doen bij de politie.
* Nederlanders  vertellen elkaar precies wat zij denken. Zij discussiëren onderling fel. Zij schuwen niet elkaar te kritiseren, bijvoorbeeld over de kwaliteit van hun werk. Het doen van persoonlijke aanvallen geldt echter als onsportief en oneerlijk. Men verliest daarbij respect. In het algemeen gaan Nederlanders er van uit dat wie met fysiek geweld begint, ongelijk heeft. Om welke reden dan ook.
* In het algemeen zijn de winkels in Nederland om zes uur dicht. Er zijn wel koopzondagen en koopavond. Kijk op het internet.
* De vrijheid van meningsuiting in Nederland is vrij absoluut. Nederlanders treffen dan ook maar al te vaak in de media beelden en teksten aan die zij persoonlijk scherp afwijzen of zelfs beledigend achten. Toch verdedigen zij het publiceren van die beelden en teksten met het argument, dat anders hun eigen vrijheid om te zeggen, te schrijven of in beeld te brengen wat ze willen, ook in gevaar zou komen.
* Ga ervan uit dat roken in Nederland alleen in de open lucht is toegestaan.
* Als U gelovig bent, kunt U in Nederland waarschijnlijk in de buurt geestverwanten vinden.
* In Nederland bereikt men de meerderjarige leeftijd op het achttiende jaar. Huwelijken tussen meerderjarigen en minderjarigen zijn in het algemeen niet toegestaan. Zijn zij in het buitenland gesloten, dan worden zij  niet erkend.
* De autoriteiten beschermen minderjarigen tegen mishandeling door hun ouders. Regelmatig slaag geldt als mishandeling. Zij zullen weggelopen pubers, die per se niet naar hun ouders terug willen, daartoe niet dwingen maar elders onderbrengen en onder toezicht van de staat stellen.

Enzovoorts. 

Leg erbij uit dat doorbreken van die omgangsvormen moeilijkheden oplevert en een vijandige houding van je gesprekspartners. En zelfs problemen met de autoriteiten.

Sla geen moraliserende toon aan. Wees informatief. Dit zijn de manieren van de Nederlanders. Dan weet U dat vast. Huur alle gediplomeerde docenten Nederlands, die de meest incompetente staatssecretaris uit de vaderlandse geschiedenis, Rita Verdonk, op straat heeft gesmeten weer in en start op grote schaal cursussen Nederlands. Ook als vluchtelingen de asielprocedure nog niet hebben doorlopen. Vertel erbij dat dit onderwijs niets zegt over hun kansen in de procedure. Worden ze toch afgewezen, dan is dat jammer. Begin vluchtelingen onmiddellijk die dingen te leren die ze nodig hebben om in Nederland te kunnen functioneren. Dat kost een hoop geld maar sommige verplichtingen zijn nu eenmaal niet gratis. 

Aan zulke concrete maatregelen hebben wij meer dan de wederzijdse bangmakerij die in dit land momenteel usance is. Waar is in hemelsnaam de Hollandse nuchterheid gebleven waar we vroeger zo trots op waren?


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (126)