1.440
56

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Niet meer juichen voor Oranje

Zinloze discussie over dubbele nationaliteit

Willen alle Nederlanders die naar een warmer land emigreren alsjeblieft hun Nederlandse paspoort inleveren? Een Nederlands paspoort is niet goed voor de loyaliteit aan hun nieuwe vaderland. En willen ze alsjeblieft ook niet meer het Nederlands voetbalteam aanmoedigen, want dat getuigt van niet willen integreren.

Ik heb de situatie even omgedraaid om te laten zien hoe dom en zinloos de hele politieke discussie rondom de dubbele nationaliteit is. Is een staatssecretaris minder loyaal aan Nederland als ze ook een Zweeds paspoort heeft? Natuurlijk niet. Ik neem aan dat ze haar loyaliteit voldoende bewezen heeft om voor zo’n hoge post in aanmerking te komen. En wat de gewone burgers betreft: hoe naïef moet je zijn om te geloven dat het afpakken van een papiertje tot betere inburgering leidt?

Laatst ontmoette ik iemand met een Nederlands paspoort die in Engeland is opgegroeid en geen woord Nederlands spreekt. Hij komt wel naar Nederland om voor het Nederlands team te spelen. Hoe kan het dat sommige landen dubbele paspoorten niet afpakken en andere wel? Waarom vinden sommige landen dat niet nodig en anderen wel?

Omdat ik in Bulgarije opgegroeid ben heb ik ook een Bulgaars paspoort. Ga ik beter inburgeren als Nederland mijn Bulgaarse nationaliteit afpakt? Natuurlijk niet. Het enige wat dan verandert is dat ik mijn ouderlijk huis moet verkopen omdat ik in Bulgarije ‘buitenlander’ ben geworden.

Onbegrijpelijk dat in een land met zo veel economische problemen de politici hun kostbare tijd verkwisten aan discussies over dubbele nationaliteit. Waar een klein land groot in kan zijn: profiteren van de globalisering van de wereld en tegelijkertijd haar burgers zo veel mogelijk hun dubbele nationaliteit afpakken. Want ja, dubbele nationaliteit en een globaler wordende wereld passen niet bij elkaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)