4.201
30

Sport & media-adviseur

Gijsbregt werkt aan sport & media klussen. Voor sponsors, sportorganisaties en sportmedia leidt hij innovatieve projecten. Ook adviseert hij hen over de toekomst van sport & media en hoe deze bedrijven daarop in kunnen springen.
Gijsbregt is de uitvinder van sport 2.0 en één van de weinige experts op het gebied van sport en nieuwe media in Nederland en heeft deze kennis in veel projecten toegepast. De kennis van sport en (nieuwe) media zet Gijsbregt in met commentaren, in disscussies en panels, online en offline.

Niet op de racefiets zonder helm

Laten we ons hoofd heel houden

Er is sprake van heuse wielergolf zo lijkt. Deze golf bestaat niet alleen uit fanatieke ‘traditionele’ wielrenners in strakke outfits, maar vooral ook uit lifestyle fietsers op racefietsen in de stad. Wat opvalt: in deze stijl past geen helm.

Er lijkt een grote (nieuwe) groep racefietsbezitters te zijn. Deze groep gebruikt de racefiets vaak voor stadsritten. Als er een entree in het wielrennen volgt dan is dat vaak zonder gebruik te maken van de traditionele kanalen, zoals de wielervereniging, de fietsspeciaalzaak en de fietsbladen/magazines. De fietsmores van deze ‘stadse racefietser’ zijn daarmee niet de mores van de traditionele wielrenner.

Hetzelfde geldt voor de vaardigheden. Het meest opvallende is het gebruik van de helm, of beter gezegd het niet gebruiken van de helm. Onze Nederlandse fietscultuur kent nauwelijks helmdragers omdat fietsers zich goed beschermd wanen op eigen fietspaden en door fietsvriendelijke wetten. Er wordt op de stadsfiets niet hard gefietst waardoor het risico op een ongeval klein is evenals de impact bij een valpartij.

Hoe anders dat is voor de racefiets weet elke tourfan sinds de tragische dood van Fabio Casartelli in de Tour van 1995. De racefietscultuur en de sportreglementen voorzien vanaf eind 20e eeuw in het dragen van een helm. Het is niet verplicht bij wet in Nederland, maar de meeste wielrenners dragen een helm en de peer pressure is groot. Op de weg, maar ook op social media.tweet 

Toch lijkt het gebruik van de helm onder de nieuwe racefietsbezitters ongekend laag. Sowieso in de stad, maar ook op de tochten buiten de stad als sportieve bezigheid is er nauwelijks gebruik van de helm. Terwijl deze nieuwe wielrenners weinig fietservaring hebben (daarmee inzicht van mogelijke gevaarlijke situaties) en vaak op oudere, minder goed onderhouden, fietsen rijden.

Dit komt enerzijds door het gebrek aan kennis en het missen van de bekende kanalen waarin de helm wordt aanbevolen. Anderzijds is het ook een style issue: de helm maakt de (retro) racefiets-outfit vaak niet mooier. Veel retro-fietstochten maken overigens een opvallende uitzondering voor de helm: die mag (moet!) wel nieuw zijn.

Mijn oproep is dan ook een simpele: als je op een racefiets zit, zet je een helm op. Het is hoog tijd dat iedereen die een autoriteit is in het wielrennen dit gaat uitdragen: van KNWU en NTFU, via Team Belkin, Argos en Vacansoleil-DCM, via fiets.nl, hetiskoers.nl en de Soigneur tot alle fietsexperts in de (social) media.

Laten we ons hoofd heel houden.

Verscheen ook op SportNext. Volg Gijsbregt op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (30)