1.538
58

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Niet-werken maakt het ongelukkigst

Ieder dag een gezond weetje. Vandaag: Werkloosheid en gezondheid, je bent wat je doet

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die al erg lang werkeloos zijn een stuk ongelukkiger zijn dan mensen in allerlei andere vervelende omstandigheden, inclusief het overlijden van hun levenspartner of een vervelende scheiding.

Voor heel wat mensen is dat onvoorstelbaar omdat wij romantische dwazen de liefde nu eenmaal boven het werk denken te stellen, maar in werkelijkheid investeren we veel meer in onze professionele identiteit en als je werkeloos wordt raakt die identiteit grondig ondermijnd.

De onderzoekers stellen daarom dat mensen het gelukkist zijn als hun professionele identiteit overeenkomt met wat ze ook werkelijk in het leven doen. We weten uit ander onderzoek dat mensen die langdurig werkeloos zijn veel gezondheidsproblemen hebben van depressie en angststoornissen tot lichamelijke klachten. Het opvallendste in het onderzoek was ook dat mensen lang werkeloos en ongelukkig zijn, maar zodra het toverwoord pensioen uitgesproken is en ze niet langer hoeven deel te nemen aan het arbeidsproces ze zich een stuk beter voelen.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (58)