4.045
35

Jurist, kandidaat-Kamerlid D66

Munish Ramlal is kandidaat-lid Tweede Kamer voor D66, plek 27 en is gepromoveerd jurist.

Niet zwart genoeg?

Kijk om ons heen in de wereld en je ziet wat er gebeurt als mensen te zeer denken in scheidslijnen van ras, geloof of geaardheid

Ik wens ook een feminist te kunnen zijn, ook al ben ik een man. Opkomen voor de transgenders, ook al ben ik het niet. En ik wil er zijn voor Afro-Nederlanders, ook al behoor ik niet tot die groep. Volgens het artikel ‘De politieke pijn van zwart Nederland’ van Kiza Magendane, student politicologie, is dit niet goed mogelijk (Volkskrant 13 januari 2017). Hij schrijft dat zwart Nederland alleen Afro-Nederlands is en alleen zo iemand opkomt voor de Afro-Nederlanders. Daarom verwijt hij de gevestigde politieke partijen geen Afro-Nederlandse kandidaat te hebben geplaatst op een verkiesbare plek.

cc-foto: Outdoorsgirl
cc-foto: Outdoorsgirl

De gedachtegang dat alleen een Afro-Nederlander deze groep vertegenwoordigt, is een weinig verbindende gedachte. Het is hokjesdenken. Je reduceert iemand tot dat ene hokje en gaat de verkiezingslijsten op die manier langs. Eigenlijk neem je de andere kandidaten, zoals mijn partijgenoot Belhaj, met Marokkaanse, en ikzelf, met Surinaams-Hindoestaanse ouders, niet serieus. In de gedachtegang van Magendane ben ik niet zwart genoeg.

De uitdaging is om niet mee te gaan in dit hokjesdenken. Dat wordt nog een hele klus. Ons verlangen om tot een groep te horen, als een sociaal dier, heeft een brein opgeleverd dat vatbaar is om mensen in te delen. Kijk om ons heen in de wereld en je ziet wat er gebeurt als mensen te zeer denken in scheidslijnen van ras, geloof of geaardheid. Door dergelijk denken in hokjes vervreemden mensen van elkaar.

Hoe doorbreken we het hokjesdenken? We moeten ons niet blindstaren op onze verschillen. Ondanks onze verschillen zijn we in de kern hetzelfde. Dat is een belangrijk inzicht dat we in ons onderwijs moeten aanleren, als tegenwicht op onze primaire impulsen. Openheid voor diversiteit is dus een kwestie van redelijkheid, menselijkheid en, simpelweg, de wereld doorreizen al dan niet via boeken, films of met het vliegtuig.

Belangrijk is dat we politici krijgen die zich open stellen, voor alle Nederlanders, met hun meervoudige identiteiten. Oud/jong, mensen die zich zorgen maken om het klimaat, of kansen voor ondernemers, man/vrouw, , hoger/ lager opgeleid, werknemer/ werkgever, Harry Potter fan/ Star wars fans, Netflixer/ SBS6-kijker.

Ik hoop daarom dat Afro-Nederlanders het evenzeer zouden waarderen als ik opkom voor het belang van het herdenken van het slavernijverleden, waarbij ik ook aandacht vraag voor de Hindoestaanse en Javaanse contractarbeidperiode, het bestrijden van etnisch profileren (waar te veel niet-autochtone mensen mee te maken hebben, zwart, bruin, Islamitisch en ga zo maar door) en discriminatie op de arbeidsmarkt, ook al ben ik volgens Magendane niet zwart maar eerder bruin

Geef een reactie

Laatste reacties (35)