8.485
472

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Niets met de islam te maken

'Nu denkt de gemiddelde rechtse schreeuwlelijk, dit meelezende: Daar gaan we weer'

Jean Léon Gérôme, de slavenmarkt, Parijs 1866, westerse fantasie
Jean Léon Gérôme, de slavenmarkt, Parijs 1866, westerse fantasie

De gemiddelde uiterst rechtse schreeuwlelijk zit niet alleen dag en nacht op de sociale media, zijn (of haar) uitingen zijn ook altijd zo verdomd gelijkluidend. Na de aanslag in Orlando en de moord op die politieagent met zijn vrouw in Yvelines staat het er weer in duizendvoud. “Het heeft natuurlijk niets met de islam te maken”. “Islam, nee hoor, dat is vrede”. Er hoort bij dat “links” dit vanzelfsprekend ontkent. Je krijgt soms het vermoeden dat de islam alleen maar een stok is om “links” te slaan dat de haat tegen “links” voorop staat, wat de begenadigde auteur daaronder ook moge verstaan.

Soms citeren meergenoemde opiniemakers zinnetjes uit de koran, waarvan die over dat je mag doen ‘met wat je rechterhand bezit’ de bekendste is. Haremfantasieën zijn nu eenmaal een onderdeel van de westerse cultuur. In de negentiende eeuw maakten tal van beroemde kunstenaars schilderijen waarin dat van die rechterhand in beeld gebracht werd.

Zo wordt de schuld van Orlando en Yvelines geladen op de rug van alle moslims. Nu denkt de gemiddelde rechtse schreeuwlelijk, dit meelezende: “Daar gaan we weer. Hij gaat schrijven dat het terrorisme het werk is van een klein groepje fanatieke extremisten en dat de meeste moslims brave borsten zijn”. Nee, vandaag schrijf ik dat niet. Ik stel ook niet vast dat het momenteel moslims zijn die IS op de grond klap op klap toebrengen. Vandaag niet.

Ik zeg: als je gehuld in de boerka van je nick door de spleetjes naar buiten kijkt en vaststelt dat het allemaal door de islam komt, als dat zo is, dan moet je wel overtuigd zijn van de bijzondere, magische kracht van de islam, die een onschuldig mens door zijn inblazing zomaar tot een massamoordenaar maakt.

Wát moet er dan met de islam gebeuren? Wat is de uiteindelijke oplossing en hoe wil je die bereiken? Wat stel je voor? Wat moet er gebeuren met de moslims en hun kinderen? Graag concreet en niet in de vaagste termen. Wie moet wat doen en met welke middelen? Trek eens de consequenties uit al die krachtige taal en al je spijkerharde conclusies. Zie die onder ogen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (472)