914
25

Politiek historicus

Ewout Klei (1981) is historicus en heeft zich gespecialiseerd in de contemporaine politieke geschiedenis.

Nieuw! De 9/11-Godwin

Demoniseren kun je leren

Vergelijkt je politieke tegenstander jouw standpunten met die van de nazi’s of jou met Hitler, dan noemen we dit de Godwin. In het humoristische boekje ‘Hoe word ik een politicus?’ is er zelfs het Derde Rijk Assiociatiespel ™ waarin je in zo min mogelijk stappen iemand met Hitler in verband moet proberen te brengen.

De PVV in verband brengen met Hitler, is niet moeilijk:

Wilders- eenmanspartij – Führerprinzip – Hitler
PVV – hetze tegen moslims – hetze tegen joden – nazi’s

Het CDA in verband met Hitler brengen, is iets ingewikkelder:

CDA – Leers – uitzetten asielzoekers – deportatie – Holocaust
Of deze: CDA – Verhagen – leugenaar – Goebbels – Hitler

Maar een creatief brein kan zelfs GroenLinks en D66 met de nazi’s in verband brengen:

GroenLinks – liberalisering – verrechtsing – extreem-rechts – Hitler
D66 – Alexander Pechtold – Alexanderplatz – Berlijn – Hitler

Omdat de Godwin aan inflatie lijdt, maar ook omdat radicaal rechtse meningen (zoals die van de PVV) met extreem-rechts en Hitler in verband brengen in het huidige maatschappelijke debat niet langer bon ton is, krijgen we nieuwe varianten op de Godwin.

De SP wordt bijvoorbeeld maar al te vaak herinnerd aan haar maoïstische verleden, en GroenLinks aan de steun die sommige politici van (de voorgangers van) deze partij gaven aan de communistische regimes in het Oostblok. Ook het feit dat sommige linkse politici een nogal ruig aksieverleden (let op de sosialistiese spelling) hebben, wordt gebruikt om GroenLinks bijvoorbeeld in verband te brengen met RaRa (berucht vanwege de aanslag op de Makro) en de Rote Armee Fraktion.
De rode Godwin lijkt nu echter plaats te maken voor de 9/11 Godwin, de reductio at Bin Ladenum.

In reactie op een tweet van PvdA-propagandaman Kaj Leers “Prachtig! Iemand (Diederik Samsom, EHK) die gaat voor zijn idealen. (…) Wilt u dit als premier?”, twitterde het VVD-deelraadslid Joel Andoetoe: “Bin Laden ging ook voor z’n idealen. Vond u dat ook prachtig?”

Natuurlijk, deze tweet was sarcastisch bedoeld en alleen de zeer kwaadwillende lezer zou werkelijk geloven, dat de VVD’er in kwestie Diederik Samson echt een tweede Osama Bin Laden vond. Althans, dat is mijn indruk gebaseerd op mijn vooroordeel, dat VVD’ers nog wel een beetje redelijke mensen zijn. 

De 9/11 Godwin van CDA-Kamerlid Raymond Knops daarentegen was niet sarcastisch bedoeld. De grootste dreiging voor de veiligheid van Nederland is volgens Knops niet Al-Qa’ida, maar dat zijn de linkse partijen, omdat zij erg willen gaan bezuinigen op de defensie.

Mocht er ooit een remake komen van ‘Dr. Strangelove or: How I laerned to stop worrying and love the bomb’, dan moet Knops de rol spelen van de Amerikaanse president die op het verkeerde knopje drukt, of van Major T.J. “King” die als een cowboy een vallende atoombom berijdt.

Terug naar Godwin. Zijn wet luidt aldus:

As an on-line discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one.

Wellicht geldt dit in de Nederlandse discussies van tegenwoordig voor Al-Qa’ida en Bin Laden.

De waarheid zeggen, dat is prima. Maar door al die hyperbolen ontstaat er een soort van inflatie, waardoor we niets meer serieus kunnen nemen. Het is heel goed, dat de politieke pers in navolging van wijlen De Pers deze verkiezingen aan Fact Checks doet. Dit houdt politici bij de leest.

Misschien moeten we in plaats van Maurice de Hond, Petra Grijzen of Andries Knevel een kind vragen, om de politieke debatten te leiden. Zij of hij ziet misschien datgene, wat wij allemaal over het hoofd zien: “Politici lullen uit hun nek. En de kiezer heeft helemaal geen kleren aan!”

Geef een reactie

Laatste reacties (25)