Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deze nieuwe, vergaande afluisterwet verdient een referendum

  •  
06-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
californicus-387123_960_720
De nieuwe afluisterwet geeft de geheime diensten AIVD en MIVD verregaande bevoegdheden. Ze mogen onbeperkt afluisteren, hacken en een DNA databank inrichten. Waarborgen en goed toezicht ontbreken. De bevolking zou zich moeten kunnen uitspreken of we deze kant wel op willen.
De AIVD en MIVD mogen straks iedereen op het internet afluisteren , meekijken wat u doet op Whatsapp, Twitter of Facebook en deze afgeluisterde gegevens drie jaar bewaren. Ze mogen van deze nieuwe afluisterwet ook alle gegevens die bedrijven van u hebben automatisch aftappen en alle mogelijke elektronische apparaten hacken zoals laptops, mobieltjes, slimme meters en zelfs pacemakers.
De diensten mogen een geheime DNA-databank bijhouden waarbij u niet weet of u daarin terecht gekomen bent. Bij het afluisteren, hacken of het verzamelen van DNA is de geheime diensten geen enkele beperking opgelegd. Zo is er geen verdenking tegen u nodig om toch door de diensten te worden bekeken. Al deze gegevens mogen aan elkaar gekoppeld worden en met profielen worden doorzocht. De gegevens mogen ook gebruikt worden om misdrijven op te sporen en om met buitenlandse inlichtingendiensten te delen.
Zwak toezicht
Voor veel bevoegdheden moet de minister toestemming te geven. Voor enkele zwaardere bevoegdheden moet daarnaast een speciale commissie toestemming geven, maar omdat die niet niet alle informatie in mag zien, kan die onmogelijk een afgewogen oordeel geven. Achteraf mag een andere commissie de inlichtingendienst controleren, maar die mag weer geen bindende adviezen geven. Het toezicht op de geheime diensten is dus beperkt.
Met de zorgen over deze wet van onder andere de Raad van State, Raad voor de Rechtspraak, de Raad van Europa, de toezichthouder voor de geheime diensten CTIVD en de Autoriteit Persoonsgegevens is niets gedaan. Daar was geen tijd meer voor, want de wet moest vlak voor de verkiezingen nog door de Tweede Kamer worden aangenomen.
Tweede Kamer
Waarschijnlijk vindt iedereen dat terrorisme stevig aangepakt moet worden. De vraag is of deze afluisterwet ons daarbij gaat helpen en of deze niet te ver doorschiet. Welk nut heeft het om het gehele Nederlandse volk af te luisteren als de aanslagplegers meestal al bekenden van de inlichtingendiensten zijn? Is het niet verstandiger dat inlichtingendiensten beter samenwerken en deze mensen goed in de gaten houden dan dat ze zich bezig houden met het afluisteren en hacken van de rest van Nederland? Is onze vrijheid gediend met geheime diensten die de hele bevolking in de gaten gaan houden?
Referendum
De eerste stap naar een referendum over deze wet is gezet. Er zijn nu vóór 17 oktober 300.000 handtekeningen nodig om een referendum over de nieuwe afluisterwet af te dwingen. Dat zijn veel handtekeningen in weinig tijd. Vindt u ook dat burgers zich zouden moeten uitspreken over deze verregaande bevoegdheden van onze geheime diensten? Tot en met 16 oktober 2017 kunt u de oproep voor een referendum hier tekenen. U kunt ook direct uw handtekening naar de Kiesraad opsturen. Daarvoor kunt u hier het formulier en adres vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.