Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe bezuinigingen brengen niets goeds voor Griekenland en Europa

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
34609102361_8d90b8e494_k

© cc-foto: albyantoniazzi

Uit het recente enquêteonderzoek ‘Generation What’ blijkt tweederde van de Grieken tussen de 18 en de 34 jaar bereid te zijn om deel te nemen aan een grote opstand tegen de regering
Het Griekse drama gaat onvermijdelijk door. De Griekse regering heeft met de Trojka een nieuwe bezuinigings- en hervormingsronde afgesproken. Dat is de vierde op rij sinds 2010 toen de schuldencrisis uitbrak. De meeste media berichten gaan meer over de daling van de rente van de Griekse obligaties verschenen – vanwege de gemaakte afspraken – dan over de inhoud van de afspraken zelf.
In de afgelopen 1,5 jaar, sinds de capitulatie van de SYRIZA-regering voor de eisen van de Trojka, is de kwestie Griekenland bijna verdwenen uit het nieuws. Nu Tsipras geen opstandeling meer is tegen het Brussel-Schauble establishment lijkt het niet meer de moeite waard om over de crisis in Griekenland te berichten. Recentelijk was er zelfs begrip voor de racistische opmerkingen van Dijsselbloem over Zuid-Europeanen die hun geld hebben uitgegeven aan drank en vrouwen. Het lijkt alsof  in Nederland het verder verarmen van een Europese volk normaal gevonden wordt.
Echter geen mediaberichten betekent nog niet dat de crisis opgelost is. De coalitieregering van SYRIZA met de ultrarechtse partij ‘Onafhankelijke Grieken’ heeft zich onder druk van de Trojka, maar uiteindelijk door eigen keuze, van een antibezuinigingsregering getransformeerd naar een regering die de zwaarste neoliberale bezuinigingsmaatregelen doorvoert. De nieuwe afspraken met de Trojka leveren het bewijs daarvoor. Volgens deze afspraken verliezen gepensioneerden bijna één van de 12 pensioenen die ze per jaar ontvangen bovenop de 40% matiging die al is doorgevoerd in de laatste 6 jaar. Er komt een directe matiging van 9-18% op alle pensioenen boven de 700 euro. Daarnaast worden door de verlaging van de belastingvrijegrens van inkomen van 8.636 naar 5.861 euro per jaar zelfs pensioenen van 475 euro gekort.
De bezuinigingen treffen zelfs de minimuminkomens. Vanaf 2018 worden de werkloosheidsuitkering (nu 360 euro per maand, alleen voor het eerste jaar), de kinderbijslag (nu 13-40 euro per maand) en andere uitkeringen gekort. Mensen die getroffen zijn door natuurrampen zoals aardbevingen (dat gebeurt nogal vaak in Griekenland) krijgen minder financiële hulp van de overheid.
De hervormingen – die volgens Brussel en de Nederlandse media de laatste jaren zijn uitgebleven in Griekenland – zijn bevestigd of verder doorgevoerd. Dit betekent dat de verruiming van de openingstijden van winkels als oplossing is gevonden voor de daling van de economische activiteiten. Ondanks het feit dat de grote meerderheid van de bevolking geen geld te besteden heeft blijven in verschillende plaatsen de winkels ook op zondag open. Daarnaast worden tenminste tot 2018 de daadwerkelijke afschaffing van CAO’s en de versoepeling van het ontslagrecht niet teruggedraaid. Tegelijkertijd wordt ook het publieke energiebedrijf geprivatiseerd.
Het is opmerkelijk wat er ontbreekt aan de eisen van de Trojka en de maatregelen van de SYRIZA-coalitieregering. Net zoals bij de vorige centrum of centrumrechtse regeringen hebben de topinkomens geen last gehad van de bezuinigingsrondes. Het is niet voor niets dat volgens de OESO in de jaren van de bezuinigingen de  ratio van de hoogste versus de laagste inkomens (de zogenoemde P90/P10 ratio) is gestegen van 4.4 naar 5.2. De lijsten van de grote belastingontduikers zijn bewust heel langzaam onderzocht. Tegelijkertijd vloeit een klein, maar zichtbaar deel van de Trojka-leningen (die overigens voor 90% ten goede komen aan de schuldeisers) naar de rekeningen van grote media- en constructiebedrijven, maar wordt er nauwelijks geïnvesteerd.
Van een mogelijk succes van de ingevoerde maatregelen is geen sprake. Sinds 2010 is geen enkele economische voorspelling van de Europese Commissie of het IMF over Griekenland uitgekomen. In plaats van de voorspelde groei is er meer recessie gekomen door de bezuinigingen en de hervormingen. In de hele wereld is er geen enkele serieuze econoom die gelooft dat Griekenland er bovenop kan komen binnen de huidige structuur van de EU en de Eurozone met dit bezuinigingsbeleid en zonder een grote afschrijving van de staatschuld.
Uit het recente enquêteonderzoek ‘Generation What’ blijkt tweederde van de Grieken tussen de 18 en de 34 jaar bereid te zijn om deel te nemen aan een grote opstand tegen de regering. Dat is niets anders dan het resultaat van een bezuinigings- en hervormingsbeleid dat een hele bevolking en vooral de jonge generatie een fatsoenlijke toekomst onthoudt.
Griekenland is hierin geen uitzondering. Hetzelfde onderzoek toont aan dat in Italië, Spanje en Frankrijk het percentage van jonge mensen met dezelfde gevoelens maar iets kleiner is dan in Griekenland. Zelfs in Nederland en Duitsland is éénderde van jongeren bereid om in opstand te komen tegen de overheid. Als hetzelfde bezuinigingsbeleid dominant blijft in Europa raken de mensen binnenkort niet meer verward in dilemma’s van Wilders vs Rutte of Macron vs Le Pen en hebben we straks een heel ander politiek landschap op het continent.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.