2.235
20

Onderzoeker RADAR/Art1

Rita Schriemer studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte ze als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en voor de gemeente Rotterdam. Haar interesse voor mensenrechten leidde naar een overstap naar RADAR/Art1, waarvoor ze nu ruim 10 jaar onderzoek doet naar (de aanpak van) discriminatie in Nederland.

Nieuwe campagne tegen discriminatie

Zet allereerst een streep door je eigen vooroordelen

Nederland moet van de VN echt meer doen tegen rassendiscriminatie. Niet alleen Zwarte Piet moet anders. De politie kan en moet iets doen tegen het etnisch profileren. Politici moeten geen uitspraken doen over groepen (lees: Polen, Marokkanen, moslims) die angst en wantrouwen aanwakkeren. Bij de bestrijding van discriminatie is de rol van de overheid allesbehalve vrijblijvend.

Campagne tegen discriminatie
Nu wil het toeval dat de overheid deze week een campagne tegen discriminatie lanceert. De campagne herinnert alle inwoners van Nederlanders aan het eerste artikel van onze Grondwet. Zet een streep door discriminatie! Dát is de slogan die door heel Nederland op billboards en in bushaltehokjes te zien is. Bekende Nederlanders steunen de actie.

Het is niet de eerste overheidscampagne tegen discriminatie. In 2009 en 2010 liep de meldcampagne ‘Moet jij jezelf thuislaten als je naar buitengaat’. De campagne werkte, want het aantal meldingen steeg fors. Toch was er ook kritiek. De campagne was gericht op slachtoffers en zo bleef discriminatie het probleem van ‘de ander.’

Gedeeld probleem, gedeelde verantwoordelijkheid
De huidige campagne breekt met de traditie waarin uitsluitend slachtoffers van discriminatie worden aangesproken. Nu ligt de nadruk erop dat gelijke behandeling en non-discriminatie de essentie van de omgang in ons land bepalen. Of zo’n campagne mensen tot ander gedrag beweegt, is moeilijk te zeggen. Toch zendt de overheid hiermee een krachtige boodschap uit dat discriminatie niet alleen onwenselijk is, maar wettelijk verboden. Discriminatie wordt niet geaccepteerd.

Geen ijdele actie
Een streep zetten door discriminatie is een mooi begin. Geef het meerwaarde. Zet het statement om in een commitment. Iedereen kan het doen. Zet allereerst een streep door je eigen vooroordelen. Kijk dan om je heen. Grijp in wanneer iemand op jouw school wordt buitengesloten en uitgemaakt voor homo. Fluit voor een overtreding als spelers of publiek racistische verwensingen uiten op het sportveld. Spreek je collega’s aan als zij bij het koffieautomaat bezig zijn met ‘moslimbashing.’ In een samenleving waar discriminatie aan de orde van de dag is, zijn er genoeg kansen om er een streep door te zetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)