1.638
56

Tweede Kamerlid SP

Paul Ulenbelt werd 1 april 1952 geboren in Haaksbergen (Twente). Hij ging via de HBS-B in Hengelo naar de Universiteit in Groningen om arbeids- en organisatiepsychologie te studeren. In 1972 werd Ulenbelt voorzitter van de Groninger Studentenbond en leidde massale acties tegen de verhoging van de collegegelden en voor verbetering van het onderwijs. Vanaf 1986 werd hij onderzoeker bij de faculteit Medicijnen van de Universiteit van Amsterdam (Arbeidsgezondheidkunde). Hij promoveerde in 1991 op factoren die de blootstelling aan chemische stoffen op het werk beïnvloeden. Vanaf 1991 tot 2000 werkt Ulenbelt bij de Industriebond FNV en later bij FNV Bondgenoten, op het terrein van arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid. In 2004 werd Ulenbelt medewerker sociale zaken bij de Tweede Kamerfractie van de SP, en mei 2005 trad hij toe tot het partijbestuur. Bij de verkiezingen van november 2006 werd Ulenbelt Tweede Kamerlid van de SP. Hij is woordvoerder sociale zaken.

Nieuwe deal is verraad Jongerius van eigen achterban

Negentig procent FNV-leden ziet niets in nieuw akkoord

Ik ben stomverbaasd dat minister Kamp vanavond op een persconferentie heeft aangekondigd met FNV-voorzitter Jongerius een akkoord te hebben bereikt over de pensioenen. Een overweldigende meerderheid van 90% van de FNV-leden heeft bij stemming laten weten niets te zien in het casino-pensioen. Jongerius zet in één stap zowel de toekomst van onze pensioenen als de toekomst van de FNV op het spel.

Maandag werd na een ledenraadpleging onder diverse vakbonden van FNV bekend gemaakt dat een overgrote meerderheid van de leden niets zag in de eerder gesloten pensioendeal tussen Kamp, Jongerius en werkgeversbaas Wientjes. Van de leden die hun stem hebben uitgebracht, waren er 16.500 voor en maar liefst 145.000 tegen.

Die uitslag was volslagen logisch. Ook onder voorstemmers en andere vakbonden was veel kritiek. Vrijwel iedereen is het erover eens dat mensen met een zwaar beroep gewoon op hun 65e moeten kunnen stoppen met werken, met een goede AOW. Ook moeten pensioenfondsen niet gevaarlijke gokken aan kunnen gaan met onze pensioengelden. Tenslotte zou deze deal ervoor zorgen dat de lasten oneerlijk verdeeld zouden worden. Werkgevers zouden niet langer het risico lopen dat werknemers en gepensioneerden wel lopen.

De SP had na de overweldigende uitslag van het referendum verwacht dat Jongerius zich zou inzetten voor deze punten. Ik was dan ook onaangenaam verrast toen minister Kamp vanavond op een persconferentie bekend maakte dat er een akkoord zou zijn bereikt.

Aan de voorwaarden lijkt niet voldaan. Dat is niet alleen een minachting van het referendum en de eigen leden, maar ook nog eens gokken met de toekomst van de vakbeweging. AbvaKabo en Bondgenoten hebben vandaag al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze zeggen dat Jongerius niet meer namens de twee bonden onderhandelt. Jongerius zou samen met de andere bonden de strijd aan moeten gaan, in plaats van de toekomst van ons pensioenstelsel en onze vakbeweging in de waagschaal te leggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)