Laatste update 17:50
6.936
68

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Nijhuis geeft tenminste eerlijk toe dat witte mannen keihard valsspelen

Vrouwen mogen inmiddels best een beetje leuk meedoen, als we onze plaats maar kennen

We wisten het natuurlijk wel. Dat dat gelul over ‘alleen de beste mensen’ willen en dat er ‘simpelweg niet genoeg goede vrouwelijke kandidaten’ bestaan, ontzettende lulsmoezen zijn om maar vooral niets te hoeven veranderen. Zodra er namelijk voor het eerst ooit een vrouwelijke meerderheid in een Raad van Bestuur dreigt, worden de doelpalen verschoven en gaat het ineens om het heilige evenwicht. En dat terwijl vrouwen overal – zeker in Nederland – nog zwaar ondervertegenwoordigd zijn in de boardrooms. Terwijl de overgrote meerderheid van mannen in de Raad van Commissarissen bij hetzelfde bedrijf (7 tegen 2) niet genoemd wordt.

Cc-foto: dr.coop

Dat we eens per maand onze chronische buikkrampen noodgedwongen wegeten met chocola (als je een vrouw bent hoort pijn er nu eenmaal bij in het leven, aldus de medische wetenschap) laat onverlet dat we inmiddels hogeropgeleid zijn dan mannen, en harder uit de startblokken knallen met onze carrières. We moeten wel, want zodra we boven de dertig komen worden we aan alle kanten ingehaald door middelmatige mannen.

Stank voor dank
Inderdaad, een groot deel van ons mist in die periode een aantal maanden werk omdat er zo nodig een kind moet komen. Alleen heeft niemand ons ooit gevraagd of wij de biologische verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de mensheid wel willen. Stellen kiezen voor kinderen, maar je partner vragen of hij misschien de volgende wil dragen zit er niet in. Als een gezin stichten zou kunnen zonder de martelgang die zwangerschap en bevalling heet, bijvoorbeeld met behulp van een ooievaar, dan wisten we het wel. Dat onze carrières schade oplopen door het nemen van die verantwoordelijkheid lijkt dus misschien heel logisch, maar voelt als een straf. Als stank voor dank.

Vrouwen die de bevoorrechte positie genieten om met behulp van heel veel geld en sociale ondersteuning hun plek op de ladder terug te kunnen veroveren, moeten vervolgens lijdzaam toezien hoe de ene na de andere middelmatige witte man doodleuk de lift pakt en dus eerder boven is.

Meerdere
Je zal bijvoorbeeld Sigrid Kaag maar zijn en ondergeschikt worden gemaakt aan een Halbe Zijlstra, die in geen enkel opzicht kan tippen aan jouw kennis of ervaring. Om als hij al van de troon is geflikkerd voor hij hem goed en wel heeft bestegen van de premier te horen dat hij graag ‘net zo iemand als Halbe’ wil om opnieuw jouw meerdere te zijn. En daarna Stef ‘vrouwen brengen een zekere irrationaliteit met zich mee’ Blok door je strot geduwd te krijgen. De man die geen gezichten kan onthouden en reizen haat. Sta je dan, met je zes talen, internationale ervaring en natuurlijke overwicht.

Vrouwen mogen inmiddels best een beetje leuk meedoen. We mogen symbolisch op de tweede positie van de kieslijst, als we onze plaats maar kennen. Achter de man. Kijk wat er gebeurt als een vrouw serieus probeert president van de Verenigde Staten te worden. Mensen, ook vrouwen, waren zo zwaar in shock van die brutaliteit dat ze spontaan een debiele, hatelijke kleptocraat in het zadel hielpen.

Ambitieloos
Nee, het ligt niet aan de luie of ambitieloze vrouw. Natuurlijk bestaat ze, maar zij zijn niet met meer dan luie of ambitieloze mannen. Ze struikelen alleen nogal minder vaak in functies waar ze compleet ongeschikt voor zijn, omdat ze toevallig ooit een biertje hebben gedaan op de sociëteit met Roderick en net iets te hard lachten om zijn stomme grap.

Want dat is waar al dat verzet tegen quota vandaan komt. Natuurlijk wil men de welvaart en macht niet delen, maar daarnaast bestaat er een gegronde angst dat als witte machtige mannen omsingeld zijn door gekwalificeerde mensen van alle genders en achtergronden, dat ze ineens moeten gaan bewijzen dat ze hun positie en beloning waard zijn. Dat ze afgerekend zullen worden op incompetentie en luiheid, dat ze zich kortom, zelf ook eens echt zullen moeten invechten.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)