1.426
53

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

Nog een maand

We hebben nog een maand. En dat is niet veel. En echt geweldig gaat het nu nog niet.

Voor je het weet zitten we weer een paar jaar met een CDA/VVD-kabinet, in enigerlei vorm gesteund door de PVV of D66. De VVD rukt op met alleen een verhaal over financieel keihard ingrijpen. Geen idee of ze verder nog iets willen of vinden. Balkenende kan zomaar als lachende derde de buit binnenslepen; hij houdt zich nu gedeisd, sjokt een beetje achter de koningin aan, is nadrukkelijk premier (op de Dam, bij het inleveren van het bid-boek voor het WK voetbal, bij de wereldtentoonstelling in China). En als we blijven denken dat het volk de flanken zal blijven opzoeken en het CDA dus kansloos kleurloos in het midden laat staan hebben we het grandioos mis.

Het volk gaat weer voor rust, reinheid en regelmaat.

Of voor de inhoud. En dus zou ik zeggen; kom op partijen, ga een beetje je best doen! Als je twee minuten op tv bent besteedt die dan niet aan het weer zeggen (zucht) dat je wilt dat het over inhoud gaat en niet over de poppetjes. Dat klinkt heel stoer maar je hebt nog steeds niks gezegd. Als we een fatsoenlijk, progressief, groen en niet al te dogmatisch kabinet willen na 9 juni moet er het volgende gebeuren:

GroenLinks moet zich volop als een strijdbare milieupartij gaan profileren, het is het enige unique selling point die er nog is (onderwijs, bezuinigingen, grondrechten, buitenlands beleid; in meer of mindere mate inwisselbaar met PvdA, D66, en een beetje SP). Een radicaal milieugeluid, vanuit het besef dat je toch niet alles kunt realiseren maar vooral vanuit de wetenschap dat het echt keihard nodig is om forse stappen te gaan zetten. Lanceer concrete, haalbare, vergaande plannen die realistisch zijn; een miljoen daken met zonnepanelen in twee jaar tijd, het bijbehorende werk uit te voeren door regionale bedrijven, de betrokken energiebedrijven mogen geen plannen hebben voor kern- of kolencentrales.  Houd op met dat getrut in de marge als “guerillagardening” en autoloze zondagen.

De SP moet zich realiseren dat ze bij de PVV veel heeft te halen; de mensen die zich verdrukt en gepakt voelen, die zich onvoldoende kunnen articuleren en zelfstandig organiseren. Die groep is groot en helemaal niet per definitie rechts. Ze willen helderheid, steun en duidelijke regels en structuren die hen helpen overeind te blijven in de maatschappelijke ratrace.

De VVD moet nog even net wat meer haar best gaan doen en de mensen die wel uit overtuiging rechts zijn weghalen bij de PVV. Uiteindelijk wil niemand  zijn stem verloren laten gaan aan rabiate roeptoeters die er niet in zullen slagen om met de stemmen die ze krijgen iets fatsoenlijks op te bouwen of voor elkaar te krijgen. Wilders heeft z’n functie gehad, we zijn er nu wel klaar mee. Laat de VVD het maar proberen te verenigen; de sigaarrokende ouwe mannen- en vrouwen klup van Wassenaar, de kouwe kak, maar ook de snelle jongens die gewoon geld willen verdienen en niet willen dat de politiek ze een strobreed in de weg legt. Laat ze aan dat fijne gezelschap maar de nationalistische en wrokkige grutters toevoegen wiens belangrijkste levensvervulling het is om te zeiken over drie rotjongens met een kleurtje die elke dag op hun stoep hangen.

De vrolijke en progressieve liberale partij die gelooft dat we samen verder kunnen komen, die gelooft in innovatie op menselijke schaal, die denkt dat het zinvol is om het onderwijs fatsoenlijk te faciliteren en ondersteunen, die het beste snapt wat goed opgeleide jongeren willen, de partij die het minst last heeft van dogma’s want nauwelijks wortels heeft, D66, die moet zich nadrukkelijker daarop manifesteren; haal de jongeren weg  bij de VVD, haal nieuwe kiezers naar de stembus, haal iedereen die in de wetenschappelijke wereld werkt naar je toe.

De ChristenUnie geven we gewoon nog wat meer tijd, die hebben een heel fatsoenlijk programma maar moeten met zachte dwang meegenomen worden naar het hier en nu; abortus, vrouwenrechten, vrij te beleven seksualiteit. Dat komt wel goed. Ondertussen is het vaak een verademing om naar ze te luisteren; ze schmieren en flirten tenminste niet volop mee met de presentatoren en andere ‘smaakmakers’ die niet uit de media weg zijn te slaan.

Tot slot, de PvdA. Die zullen we in een progressief kabinet hard nodig hebben. Omdat ze snappen wat machtspolitiek is, omdat ze veel kader hebben. Omdat ze veel achterban hebben die niet zo schreeuwen, kakelen, op willen vallen, aandacht nodig hebben. Omdat ze stapje voor stapje mensen die het lastig hebben of lastig doen een kans geven. En omdat Cohen nu eenmaal een goeie premier zal zijn. Heeft u hem gezien op de Dam? Zoals hij dat pluisje wegveegde op de jas van de man voor hem, een minuut of zeven voor al het gedoe … Fantastisch. Had hij maar naast de schreeuwer gestaan. Dan was het een stuk rustiger verlopen.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)