Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Non-gouvernmentele organisaties

  •  
08-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Amsterdam moet gastvrijer worden voor NGO's
De reputatie van Nederland als gidsland met een tolerante, open samenleving staat door het huidige regeringsbeleid onder druk. De hoofdstad steekt gelukkig nog boven de benepenheid van deze tijd uit en kijkt verder dan de dijken hoog zijn. Zo stond afgelopen weekend met de GayPride de rechten van homo’s, lesbiennes en bi-seksuelen in binnen- en buitenland weer centraal. En waar de landelijke overheid gedogenloos snijdt in de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking, zo onderhoudt Amsterdam intensieve contacten met de lokale overheden in de herkomstlanden van vele Amsterdammers (zoals Ghana, Marokko, Turkije, Suriname). Wat het klimaat en de uitstraling van tolerantie, openheid en barmhartigheid daarnaast ook zou versterken is het aantrekken van meer zogenaamde non-gouvernementele organisaties (NGO’s).
Deze organisaties zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, maar sluiten ook goed aan bij het economisch internationale karakter van de stad. Als vestigingsplaats heeft de stad de NGO’s genoeg te bieden: een internationaal gerichte arbeidsmarkt, een open sfeer en de aanwezigheid van veel hoofdkantoren van internationale bedrijven, waarmee samengewerkt kan worden of bij welke sponsoring gevonden worden.
De NGO’s hebben omgekeerd de stad genoeg te bieden. Zoals al genoemd een versterking van het klimaat dat we als stad willen uitstralen, maar ook arbeidsplaatsen en een bijdrage aan het maatschappelijke debat. Daarom zou het goed zijn als Amsterdam meer haar best zou doen om deze (internationale) organisaties naar de stad te halen. Amnesty International, Human Rights Watch, War Child en Greenpeace zijn hier al gevestigd, maar aan het bestaande rijtje kunnen nog genoeg worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld International Crisis Group, GOAL en Handicap International.
De gemeente Amsterdam heeft al een speciale afdeling om (internationale) bedrijven hierheen te krijgen; daar kan extra aandacht voor de kantoren van NGO’s mooi bij betrokken worden. Binnen de gemeente kan er ook een specifiek aanspreekpunt komen voor NGO’s: voor de organisaties die hier al zijn en bijvoorbeeld hulp nodig hebben met woonruimte voor medewerkers, maar ook voor NGO’s die overwegen zich hier te vestigen. Als Amsterdam vervolgens een bloeiende NGO-gemeenschap heeft, kan dat vervolgens ook weer gebruikt worden in de citymarketing. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Daarom diende ik vandaag met Sebastiaan Capel, gemeenteraadslid voor D66 in Amsterdam, een initiatiefvoorstel in om de hoofdstad gastvrijer te maken voor deze organisaties. Hier kan je het voorstel lezen. Na de zomer zal het in de gemeenteraad besproken worden.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.