2.418
13

Europarlementariër PvdA

Sinds 14 juli 2009 ben ik lid van het Europees Parlement. Namens de PvdA zetel ik in de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Demoraten (S&D). In dit parlement houd ik mij bezig met alles wat te maken heeft met een gezond en duurzaam klimaat. Dat betekent ook een gezond mens en een gezond dier en een gezonde, groene, innovatieve en creatieve samenleving.
Hiervoor ben ik bij de Europese Commissie werkzaam geweest als programma manager van het MEDIA-programma, was ik directeur van Federatie Filmbelangen, executive manager van het European Music Office. Sinds 2005 ben ik lid van het bestuur van de PvdA afdeling Brussel.

Nooit meer black outs met je eigen energiecentrale op het balkon

Grote stroomstoringen als Goeree-Overflakkee zijn onnodig. Iedereen kan energieproducent worden. Spaart portemonnee en milieu.

De olie raakt op, en bovendien wordt de aarde ook nog warmer door vieze gassen. Dat is een probleem van wereldformaat. Vraagt een probleem van wereldformaat om een oplossing van groot formaat? Velen denken van wel.

Zo zijn er plannen voor grote projecten in de Sahara met genoeg zonnespiegels om heel Europa van energie te voorzien. Klinkt prachtig en als het mogelijk is, moet het zeker gebeuren.

Maar kunnen we zo lang wachten? 

Lastig is dat voor het omschakelen van ´grijze´ naar groene stroom er geen in-één-keer-klaar oplossing voorhanden is. De energieleverantie van de toekomst wordt een lappendeken, hier een beetje wind, daar een beetje zon, een drupje water, of een van de vele andere mogelijkheden. 
Een deel van de oplossing voor het grote probleem kan zelfs heel klein zijn: microgeneratie.
Iedereen kan energieproducent worden, besparen in de eigen portemonnee en een bijdrage leveren aan het milieu. De zonnepanelen zijn welbekend als mogelijkheid voor ieder huis, maar een kleine windmolen op het dak, of een warmtepomp of biogas, dat zijn ook mogelijkheden voor kleine huishoudens die nog niet zo bekend zijn. En wellicht zijn er nog meer mogelijkheden voor microgeneratie, zoals het op kleine schaal opwekken van energie heet. 
Wat zijn de voordelen en de problemen van energie opwekken op zo´n kleine schaal?
Voordelen zijn groene energie in ieder huishouden, energieonafhankelijkheid voor ieder individu, op langere termijn besparen op energie voor de consument en de betrokkenheid van de burger bij een beter klimaat. Grote stroomstoringen zoals afgelopen week op Goeree-Overflakkee kunnen dan niet meer voorkomen die vele huishoudens in de kou en zonder televisie laten zitten.
Het leukste wordt het natuurlijk als de consument niet alleen kan besparen, maar zelfs geld kan gaan verdienen met energie. Daarvoor is nodig dat energienetwerken berekend zijn op kleine energieleveranties aan het net en dat deze leveranties kunnen worden gemeten en afgerekend. Ook al is er al technologie voorhanden om op deze kleine schaal toe te passen, toch verdient de techniek nog verbetering en aanpassing aan situaties zoals in Nederland, bv drie hoog achter op het noorden in een grote stad.

Belangrijkste horde om de consument warm te krijgen voor microgeneratie zijn de financiën. Op dit moment is (fossiele) energie nog te goedkoop en staat de burger niet te trappelen om zijn huis overhoop te gooien. De kosten voor isoleren van huizen en aanschaf van eigen energievoorzieningen zijn nog te hoog. Microgeneratie zal pas echt van de grond komen zodra de consument de kosten voorgeschoten krijgt, bv in de vorm van microkrediet of op afbetaling via de electriciteitsrekening, de kosten van apparatuur omlaag gaat én overheid en energienetwerkbeheerders actief meestimuleren.
De EU stimuleert groene energie op vele manieren en heeft net regels aangenomen om in 2020 nieuwe gebouwen klimaatneutraal te laten zijn. Dus ook nieuwbouwwoningen. Maar oudbouw moet ook graag klimaatneutraler. Dan doen we al die enorme satellietschotels weg en hebben we allemaal een designmolentje staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)