1.111
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Normale mensen willen geen goodie bag

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Al die onderzoeken met studenten gaan steeds belachelijker aandoen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik wil het volgende ook graag geloven: wereldwijd vinden mensen het prettiger iets voor een ander te doen dan zichzelf te verwennen. Als we dat immers kunnen blijven geloven kunnen we onszelf ’s morgens nog met trots in de spiegel aankijken. Onderzoekers beweren dat het zo is en dat er diep in ons dus iets moeten zitten dat op die manier bijdraagt aan een betere wereld. 

Die onderzoekers baseren zich op verschillende zaken. In de eerste plaats laten de cijfers van de Gallup World Poll 2006-2008 zien dat er een positieve relatie is tussen welzijn en goed doen in 120 van de 136 landen. In welke landen was het dan niet het geval?

Daarnaast werd een onderzoek gedaan met 200 studenten in Canada en Zuid Afrika. Ze kregen wat geld en de opdracht dat te gebruiken om een tas leuke dingen te vullen voor zichzelf – ‘goodie bag’ heet dat tegenwoordig in marketingkringen en ik haat de term – of voor kinderen in een ziekenhuis in de buurt. De studenten die iets voor de kinderen in het ziekenhuis kochten voelden zich beter. Het is voldoende voor de onderzoekers om te beweren dat vanuit evolutionair perspectief de emotionele voordelen die mensen ervaren als ze anderen helpen, zorgen voor altruïstisch gedrag dat goed is voor het overleven van mensen op lange termijn.

Er is steeds meer reden te geloven dat altruïsme een belangrijke rol speelt in de evolutie, maar het ‘goodie bag’-onderzoek bewijst dat naar mijn gevoel nu niet bepaald. Normale mensen zijn namelijk helemaal niet blij met een goodie bag. Als ik zie wat voor rommel je voor weinig geld in zo’n zak kunt stoppen weet je dat de kinderen die het ontvangen er niet blij mee zullen zijn en dat de gevers blij zijn dat zij het niet mee naar huis hoeven nemen. Leg de lat maar wat hoger en geef 1000 euro, vertel dat je het mag houden of het mag brengen naar de kindjes met leukemie. Eens kijken wat er dan gebeurt.

Trouwens al die onderzoeken met studenten gaan steeds belachelijker aandoen. Ongeveer 85 procent van de onderzoeken waar onze ‘universele kennis’ over de menselijke geest op berust is gedaan bij studenten (lekker simpel en goedkoop op een universiteit). Allemaal slimme mensen uit de betere lagen van de bevolking, wat hoger IQ en prima in staat te raden wat maatschappelijk verantwoord is.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Leidt kauwgom kauwen tot een beter geheugen?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)