52.317
412

Expert etnische diversiteit

George Arakel is expert op het gebied van etnische diversiteit en beeldvorming. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van voorbeeld-allochtoon.nl, columnist, organisator van EVI Shares, ondernemer, schrijver, spreker en uitgever. Hij schrijft momenteel zijn eigen eerste boek over etnische diversiteit en hokjesdenken en geeft hij verscheidene lezingen.

In 2013 werd George opgenomen in een door het ministerie gemaakte boek als 1 van de 12 allochtone succesverhalen in Nederland, werd hij vorig jaar opgenomen in de Kleurrijke lijst als 1 van de 101 invloedrijkste allochtonen van Nederland en is hij dit jaar spreker bij TEDx.

NOS, dit kan niet

Hoe kun je de huidskleur van een man die na zit te genieten van een wedstrijd in Brazilië linken aan het racistische karikatuur Zwarte Piet?

Gisteren voetbalde Nederland tegen Costa Rica. Een spannende wedstrijd waarin Nederland door de penalty’s ruimschoots won. Voordat de wedstrijd begon, nog voordat de volksliederen werden gezongen, werd er een toespraak gehouden in het teken van racisme. Vanaf dat moment was dat wedstrijd voor mij al geslaagd en amusant.


Respect voor elkaar, dat was de boodschap. Racisme hoort niet thuis in de voetbal, niet op TV en niet in de samenleving. Stil staan bij racisme bij zo een groot evenement met zoveel toeschouwers over de hele wereld is een uiterst goede zaak. Vaker doen zou ik zeggen.

Maar dan werd na de wedstrijd het hele idee van ‘racisme hoort hier niet thuis’ de grond ingetrapt. Terwijl Tom Egberts zijn zegje doet, laat NOS beelden zien van het vrijwel verlaten stadion waar nog een kleine groep mensen aanwezig zijn. Op een gegeven moment komt een man met Afrikaanse roots in beeld. Hij zit nog in zijn eentje op de tribune na te genieten van de wedstrijd.

“Dat is Piet”, zegt Pierre van Hooijdonk. Egberts zegt hem niet te kennen en was verbaasd hoe van Hooijdonk die onbekende man op de tribune kende. “Nee”, zei van Hooijdonk, “die Piet, of mag ik dat niet zo zeggen?” En je ziet Egberts ongemakkelijk worden en achter zijn oor krabben. Van Hooijdonk had duidelijk gemaakt dat hij Zwarte Piet bedoelde en hij die man op de tribune niet werkelijk kende.

Kijk, ik heb wel eens kleine kinderen zulke dingen in volle enthousiasme horen zeggen, maar die weten het niet beter. Maar Pierre van Hooijdonk? Kom op. Hoe kun je de huidskleur van een man die na zit te genieten van een wedstrijd in Brazilië linken aan het racistische karikatuur Zwarte Piet van Nederland om 1:30 uur ’s nachts op nationale televisie met miljoenen kijkers? Dat is racisme op nationale televisie.

Duizenden mensen voelen zich gekwetst. Direct na zijn uitspraak barstte het los op sociale media, met onbegrip en woede jegens zijn racistische uitspraak. Men kan niet begrijpen hoe het kan dat een wedstrijd zo respectvol begon met bewust stil staan over racisme, door Pierre van Hooijdonk zo de grond ingetrapt kan worden door een man met Afrikaanse roots Zwarte Piet te noemen. En ik kan dat eigenlijk ook niet begrijpen. Racisme hoort niet thuis in het voetbal, ook niet in de studio van NOS. Hij misbruikt voetbal en de publieke omroep om racisme te uiten. Wetende hoe gevoelig dit onderwerp is maakte hij zijn opmerking bewust en met voorbedachte rade. Dat mag niet ongestraft blijven.

Daarom moet de NOS Pierre van Hooijdonk naar huis sturen, want die toont lak te hebben aan het respect dat de spelers hebben uitgedragen voordat de wedstrijd begon. Per direct en zonder pardon, weg met racisten. Racisme en racisten horen daar niet thuis en Nederland tolereert dat niet. Pierre van Hooijdonk moet een enkeltje naar huis krijgen en niet meer terug komen bij NOS.

Daarnaast moet NOS hem scholing aanbieden over de geschiedenis en een anti-racisme cursus plus een cognitieve gedragstherapie van de GGZ. Pierre van Hooijdonk heeft hulp nodig. NOS moet ingrijpen. Met spoed.

Dit artikel staat ook op voorbeeld-allochtoon

Geef een reactie

Laatste reacties (412)