882
44

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Notoire relschopper preventief opsluiten met nieuwjaarsnacht

Wij weten precies welke jongens zich dit jaar weer verheugen op een gewelddadige jaarwisseling

Ik roep alle burgemeesters in Nederland op notoire relschoppers preventief de jaarwisseling achter slot en grendel te laten doorbrengen. Elk jaar zijn het dezelfde jongeren die brandstichten, geweld plegen en hulpverleners pesten. Burgemeesters hebben nu al de bevoegdheid om deze recidiverende geweldplegers preventief op te sluiten. Minister Opstelten heeft mij woensdag beloofd de korpsbeheerders aan te zullen sporen van die bevoegdheid gebruik te maken.

De jaarwisseling is een bron van angst voor Nederlanders die vorige jaarwisselingen kleine en grote overlast hebben ondervonden. Een echtpaar uit Amsterdam West dat ik indertijd bezocht, werd zelfs door dertig jongens hun huis in gedreven. De oudere man moest vervolgens in tranen toezien hoe zijn vrouw werd gedwongen hun siervuurwerk af te steken in hun eigen achtertuin.

Het relaas van het gekwelde echtpaar uit Amsterdam was zonder meer een van de meest schrijnende meldingen die ik begin dit jaar ontving na een oproep om ervaringen met geweld rond de jaarwisseling met de PvdA te delen. Maar bijvoorbeeld ook het gooien van vuurwerk door brievenbussen gaat de gedupeerden niet in de koude kleren zitten.

Ruim 170 hulpverleners zijn afgelopen jaarwisseling uitgescholden, geïntimideerd en bedreigd. Ondanks politiebegeleiding, ondanks supersnelrecht en ondanks de aankondiging van zware straffen. Wij weten precies welke jongens zich dit jaar weer verheugen op een gewelddadige jaarwisseling. De jongens namelijk die dit elk jaar weer doen. De jongens die in januari moesten voorkomen, bijvoorbeeld.

Mijn fractiegenoot Jeroen Recourt en ik hebben dit eind vorig jaar ook al betoogd, en zo lang dat helaas nodig blijkt te zijn zullen we dat elk jaar blijven doen. Wij weten wie die jongens zijn. Wat ligt er dus meer voor de hand dan juist die jongens preventief een nachtje in de cel te zetten? Dat zou een grote stap vooruit betekenen in de omslag van angst naar feest.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (44)