1.159
1

Copywriter

Pieter Perry (1980, Nijmegen) is freelance creative en copywriter Hij werkte eerder in de kunstsector bij stichting InterArt en als docent Nederlands op een middelbare school.

NS-topman Bert Meerstadt: Ook maar een mens

Oog voor de menselijkheid in het nieuws: 'Kijk eens hoe hard hij gaat!'Bert Meerstadt, de president-directeur van de NS werd in Buitenhof doorgezaagd over de eerste sneeuwproef, over de samenwerking met Pro Rail en over de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel. Met een opgewektheid die veel mensen reserveren voor onverwachte lentedagen pareerde hij kritiek, bekeek hij “zaken” vanuit het perspectief van de reiziger en gaf hij inzicht in de complexe logistieke vraagstukken die hij dagelijks te lijf gaat. Misschien was hij nog niet vaak op tv geweest. Hij genoot zichtbaar.

Hij was scherp, charmant en menselijk. Een ideaal gezicht voor een groot bedrijf als de NS dat vaak publieke verantwoording af moet leggen. Moeiteloos weerlegde hij de beschuldigingen van reizigersorganisatie Rover dat treinkaartjes van Amsterdam naar Brussel twee keer zo duur worden. Het hoogtepunt in het interview was het moment dat presentator Pieter Jan Hagens hem, voor de tweede keer, confronteerde met de prijsstijging van een retourtje Amsterdam-Brussel. (De eerste keer had hij het verwijt professioneel gebagatelliseerd).

Misschien was het omdat hij zo gemakkelijk door het interview gleed, maar in zijn tweede reactie liet hij, heel even, zijn hart de regie grijpen. Overmoedigheid? Stoutmoedigheid? Passie voor zijn vak? Ik hoop alledrie.

Op de als vraag vermomde stelling van Pieter Jan Hagens dat reizigers die met de trein van Amsterdam naar Brussel willen dus fors meer gaan betalen antwoorde hij met twinkelende oogjes: ‘Maar je gaat ook veel harder!’

Even was de president-directeur van de NS weer het kleine jongetje dat zijn vriendjes mee naar zolder sleurt om te kijken hoe hij met zijn treinen speelt. Ik zag hem al staan voor het raam van een hoog kantoorgebouw op Utrecht Centraal. Geconcentreerd overziet hij “zijn treinencollectie”. Alles gaat zoals hij gepland heeft. Zachtjes prevelt hij de aankomst- en vertrektijden van de voorbij glijdende treinen voor zich uit terwijl hij de conducteursfluitjes op de verschillende perrons met zachte hand dirigeert. Hier doet hij het voor. En als hij dan in de verte de internationale trein uit Berlijn aan ziet komen stoot hij zijn secretaresse aan en zegt: ‘Kijk eens hoe hard hij gaat!’

Bekijk hier de uitzending van Buitenhof terug.

Pieter Perry (copywriter bij CCCP) speurt elke week naar de ongeplande momenten van menselijkheid bij nieuwsgasten. Volgende week weer een nieuwe column.

Geef een reactie

Laatste reactie