Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nu alsnog een publiek debat over het Europese noodfonds?

  •  
21-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Towards a stronger European economic governance' stelt de Europese Commissie. Binnen het kader van een goed functionerende democratie en uitgevoerd door democratische instituten zou hiervoor wat te zeggen zijn. Maar daarvan is weinig te merken in de EU
De behandeling van de ratificatie van het ESM-verdrag in de Tweede Kamer zou op 1 maart op de agenda worden gezet. Dit blijkt nog niet uit de agenda van de Tweede Kamer, maar het zou een dezer dagen kunnen worden ingelast als spoedeisend agendapunt. Inmiddels blijkt, dat er na maanden van stilzwijgen en het hoegenaamd ontbreken van publiek debat in Nederland en de andere eurolanden, nu toch bezwaren tegen het ESM beginnen te komen uit onverwachte hoek. De rekenkamers van meerdere eurolanden hebben opgemerkt dat de besteding van het belastinggeld dat aan het ESM wordt overgeboekt, niet controleerbaar is. Hopelijk is dit – beter laat dan nooit – het begin van een publiek debat in de eurolanden over het ESM.
De petitie aan de leden van de Tweede Kamer om het ESM verdrag niet te ratificeren kan nog worden ondertekend. Laat u de kans niet ontnemen om uw stem te laten horen. Deel dit bericht zoveel mogelijk!
Omdat er hoegenaamd geen publiek debat is geweest en wij als burgers van de eurolanden ons niet hebben kunnen uitspreken over een instituut dat ons allen betreft (en treft!), vanwege de grote sommen aan geld die naar het ESM moeten worden overgeboekt, ligt er een enorme verantwoordelijkheid bij de leden van de Tweede Kamer om zich goed op de hoogte te stellen van de tekst van het ESM verdrag en de implicaties ervan zorgvuldig in overweging te nemen. Hieronder (red. zie weblog Ad Broere ) staan de mailadressen van de Tweede Kamerleden. Uw mail om hen hieraan te herinneren helpt!
Op basis van voortschrijdend inzicht werd het ESM verdrag gewijzigd en opnieuw getekend door vertegenwoordigers van zeventien de Eurolanden op 2 februari 2012. Dit verdrag wordt op korte termijn aangeboden aan de Tweede Kamer ter ratificatie.
De belangrijkste bezwaren tegen het ESM betreffen het ondemocratische karakter van het instituut, de prominente rol die ECB en IMF hierin gaan spelen en voor Nederland de volstrekt marginale positie in het ESM. Door 5,7% van de stemrechten te hebben, speelt Nederland geen enkele rol van betekenis, want vrijwel alle belangrijke besluiten kunnen met 80% van de stemmen worden genomen en de ophoging van het ESM kapitaal met 85%. Er is geen sprake van een vetorecht voor het Nederlandse parlement, want Nederland kan geen enkele beslissing zelfstandig tegenhouden, zelfs niet verhogen van het kapitaal of versnelling van de afdracht aan het ESM!
‘Towards a stronger European economic governance’ stelt de Europese Commissie. Binnen het kader van een goed functionerende democratie en uitgevoerd door democratische instituten zou hiervoor wat te zeggen zijn. Maar daarvan is weinig te merken in de EU. Alleen al het ontbreken van een publiek debat in de eurolanden over de komst van een instituut dat zich rechtstreeks gaat bemoeien met begrotingen, belastingen en bezuinigingen van de eurolanden en dus alle burgers van deze landen treft, bewijst dat.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.