3.078
53

Fractievoorzitter en raadslid Amsterdam BIJ1

Jazie Veldhuyzen (1990) is duo-raadslid voor BIJ1 in Amsterdam en als activist o.a. betrokken bij Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

Nuance moet je soms afdwingen

Als de samenleving in gevaar komt dan moet ik me uitspreken. Ik moet mijn stem laten horen daar waar het onrecht plaatsvindt

Sommige mensen die ik ken hebben het idee dat er een gebrek is aan nuance bij een partij als de PVV enerzijds en bij uitgesproken tegenstanders van racisme anderzijds. Doordat er enkel naar elkaar wordt geschreeuwd en niet naar elkaar wordt geluisterd ontstaat er volgens sommigen alleen maar meer verdeeldheid. 

screenshot Youtube

Mijn invalshoek is iets anders. Ik ben een uitgesproken tegenstander van racisme. Als jongerenwerker, vrijwilliger en activist steek ik het grootste deel van mijn tijd in het ontplooien of ondersteunen van initiatieven die erop zijn gericht om mensen op een positieve manier bij elkaar te brengen. Ik ga de straat op en bied willekeurige mensen aan om hun verhaal over wat er gebeurt in Nederland met mij te delen zonder dat ik mijn eigen mening met hen bespreek. Ik hoor veel verschillende verhalen van wat er leeft onder Nederlanders, ook onder PVV’ers, en ik moet zeggen dat ik het allemaal vreemd genoeg wel kan begrijpen.

Dat ik mensen die ik spreek die op de PVV willen stemmen kan begrijpen verandert echter niets aan mijn standpunt over de PVV. Geert Wilders is geen man van het volk. Hij is een rechtse en neoliberale ex-VVD’er die er verdomd goed in is om zijn eigen kiezers te laten geloven in de illusie dat hij aan de kant van het volk staat. Een blik op het stemgedrag van de PVV laat echter zien dat zij helemaal niets willen doen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen of belastingontwijking door multinationals aan te pakken.

De veronderstelling dat het allemaal wel losloopt met de PVV stelt mij ook niet gerust. Ik zie een politieke partij die openlijk moslims discrimineert en vluchtelingen dehumaniseert. Ik zie iemand die complete bevolkingsgroepen over een kam scheert maar wiens eigen verkiezingsprogramma de grootste dreiging is voor de Nederlandse grondwet. Een gluiperige en machtsbeluste politicus die er gevaarlijk behendig in is mensen tegen elkaar uit te spelen. Iemand die als alleenheerser van zijn partij een serieuze bedreiging vormt voor onze samenleving.

Ja, we moeten verbinden, luisteren en begrip tonen. Wat ik echter nooit kan doen is vrij spel geven aan een politicus die haat zaait over specifieke bevolkingsgroepen en mensen bewust en omwille van zijn eigengewin tegen elkaar opzet. Als de samenleving in gevaar komt dan moet ik me uitspreken. Ik moet mijn stem laten horen daar waar het onrecht plaatsvindt. Zodoende kom ik uit bij de politicus die er het best in is geslaagd om racisme en discriminatie in Nederland te normaliseren.

Ja, ik vind óók dat het is tijd voor nuance. Dat ga ik afdwingen door gebruik te maken van mijn recht op betoging, zoals ik deed bij de aftrap van de verkiezingscampagne van de meest ongenuanceerde politicus in dit land. Geert Wilders kwam naar Spijkenisse om flyers uit te delen en ik kon dit niet aan me voorbij laten gaan. Hem overstemmen met als doel een andere invalshoek te benadrukken is mijn recht. Ik heb het gevoel dat ik aan de bel moet trekken dus ik ga gebruik maken van dat recht. Ik hoop dat mensen mij begrijpen en in mijn waarde laten net zoals ik hen begrijp en in hun waarde laat. Zo niet, dan blijf ik Geert Wilders op straat van een tegengeluid bedienen totdat hij stopt met zijn giftige ideeën te verspreiden.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)