Laatste update 14:13
1.430
28

Analist internationale politiek, Brussel

Tijdens zijn loopbaan bij de Europese Commissie in Brussel vervulde Willem-Gert Aldershoff diverse functies in de departementen voor Internationale Betrekkingen en Binnenlandse Zaken en Justitie. Sinds enkele jaren werkt hij in Brussel als onafhankelijk adviseur en publicist inzake de betrekkingen tussen de Europese Unie en Israël-Palestina.

De afgelopen maanden verschenen bijdragen van hem in de Israelische krant 'Haaretz' en op het blog 'Open Zion' van Peter Beinart in New York. Daarnaast houdt hij zich bezig met Oekraïne.

Nuttig nieuws uit Rusland voor Putin-Versteher

"Er zijn ook vele Russen zijn die weten dat hun ‘leiders’ geen belangstelling hebben voor de ontwikkeling, modernisering en democratisering van hun land maar zichzelf schandelijk verrijken en een agressief buitenlands beleid voeren"

cc-foto: brando

De afgelopen weken kwam er nieuws uit Rusland dat ook voor het Westen van belang is om de situatie daar beter te begrijpen. Allereerst waren er de uitspraken van Ksenia Sobchak, die zich op 24 oktober kandidaat stelde voor de Presidentsverkiezingen van maart 2018.

Zij is de dochter van Anatoli Sobchak, tussen 1991 en 1996, de eerste democratisch verkozen burgemeester van Sint Petersburg. President Putin was destijds zijn plaatsvervanger. Als televisie presentator, journalist en actrice is de goed-ogende 35-jarige Ksenia een bekende
society-figuur.

In het verleden heeft zij zich meermaals serieus kritisch over Putin uitgelaten, nam ze deel aan anti-Putin demonstraties en aan de campagne tegen zijn herverkiezing in 2012. Haar kandidatuur kwam totaal onverwacht. Serieuze Rusland-watchers menen dat die uit de koker van het Kremlin komt. Bedoeling zou zijn om de aandacht van oppositie-leider Alexei Navalny en andere toekomstige kandidaten af te leiden, de presidentsverkiezingen opwindender te maken en een democratischer aureool te geven en de opkomst te verhogen.

Desalniettemin zijn haar uitspraken van 24 october uiterst opmerkelijk: “Laat me duidelijk zijn over wat ik echt denk – op grond van het internationaal recht hoort de Krim bij Oekraïne. Punt. We hebben het Boedapest Memorandum van 1994 geschonden. We hebben ons woord gegeven, maar niet gehouden.”In een interview zei ze dat Kremlin medewerker Vladislav Surkov “bloed aan zijn handen heeft voor zijn rol in Rusland’s interventie in (Oekraïens) Donbas”.

Voor Rusland-kenners zijn zulke uitspraken op zich niets nieuws. Dat ze echter uit de mond komen van een Russische persoonlijkheid van haar allure is ongehoord. Zij druisen geheel in tegen de lijn die het Kremlin en de door haar gecontroleerde media krampachtig aanhouden sinds Ruslands Krim-invasie van maart 2014.

Interessant is verder dat Sobchak vorig jaar juni oppositie-leider Alexei Navalny in een interview voor een kleine onafhankelijke tv zender onomwonden liet spreken over de aanwezigheid van Russische troepen in Oost-Oekraïne.“Er bestaat geen twijfel dat onze troepen (daar) zijn. De leiders van de zgn. Volkrepublieken Donetsk en Lugansk zeggen openlijk
dat ze niet kunnen vechten zonder Russische steun, zonder Russische troepen.” Hij beloofde de troepen terug te trekken en de controle over de grens aan Oekraïne teruggeven wanneer hij tot president zou worden gekozen.

De derde verrassende informatie komt van Russisch staatsburger Alexander Borodai, ooit ‘Eerste Minister’ van de zgn. ‘Volksrepubliek Donetsk’. In een interview met de Russische krant “segodnia.ru” vertelt hij mede verantwoordelijk te zijn geweest voor het opzetten van dit marionettenrepubliekje en haar zuster-republiek Lugansk, nog voordat die openlijk werden uitgeroepen, daarmee plannen van het Kremlin uitvoerend. Borodai noemde zich altijd ‘politiek adviseur’ , maar de Russische krant “Pravda” bericht dat hij in 2002 plaatsvervangend directeur in de FSB werd, de Russische binnenlandse veiligheidsdienst.

Alweer, voor iedereen die Rusland kent is dit oud ‘nieuws’. Maar het feit dat een Russisch staatsburger met zulk een achtergrond zulke uitspraken doet maakt dat ze niet van tafel kunnen worden geveegd als ‘anti-Russische’ insinuaties. Zij bevestigen dat, zoals eerder hier werd geschreven, er in het Rusland van Poetin velen zijn die de situatie in hun land op exact de zelfde wijze zien als goed geïnformeerden in het Westen.

En over wat voor land we hier het hebben maakt een recent rapport van het Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta duidelijk. Dat beschrijft onder de titel ‘Poetin en de gevolmachtigden’ gedetailleerd hoe de President en een coterie van getrouwen sinds jaren de Russische samenleving voor vele tientallen miljarden dollars tillen. En hoe Vladimir Poetin zijn miljarden via een ingenieus systeem van stromannen uit de openbaarheid houdt.

Informatie als hierboven kan niet vaak genoeg in het Westen worden verspreid. Veel duidelijker moet het besef doordringen dat er ook vele Russen zijn die weten dat hun ‘leiders’ geen belangstelling hebben voor de ontwikkeling, modernisering en democratisering van hun land maar zichzelf schandelijk verrijken en een agressief buitenlands beleid voeren. En dat zij niet de daadwerkelijke standpunten van ‘de Rus’ vertegenwoordigen. Die komt aan een echte meningsvorming niet toe zolang er geen sprake is van een vrije pers, een vrij openbaar debat,
vrije parlements- en Presidentsverkiezingen en een onafhankelijke justitie.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)