735
42

TV presentator

Hanneke Groenteman ging na haar studie Frans als journaliste werken bij het Parool. Na een uitstapje werd ze in 1975 eindredactrice van het feministische vrouwenprogramma 'Radioweekblad' (later omgedoopt tot 'Hoor Haar') bij de VARA. Vele programma’s op radio en tv volgden, waaronder 'De Stand van Zaken', 'En dat op maandagmorgen', 'Ophef en Vertier', 'Met het oog op morgen', 'De Schreeuw van De Leeuw’ en ‘ B&W’. Momenteel is ze te zien in het VARA-programma ‘Vrouw & Paard.

Obama hoera

Het is hem gelukt, als eerste in de geschiedenis van de VS: Obama heeft zijn wetsvoorstel voor hervorming van het zorgstelsel door het Huis van Afgevaardigden gekregen.

De geslepen messen van zowel Republikeinen als conservatieve Democraten hebben zijn kop er niet af gekregen: met slimme vasthoudendheid en onderhandelingstaktiek zullen voor het eerst de meeste Amerikanen (binnen drie jaar 95 %!) verplicht verzekerd zijn. Als ze onder het bestaansminimum leven krijgen ze subsidie van de overheid om de premie te kunnen betalen.

Neemt niet weg dat toch nog altijd 15 miljoen Amerikanen om diverse redenen buiten de boot vallen (de weg niet weten, de wil om een polis te kopen niet hebben). Het is een hoera-verhaal (Obama maakt een belangrijke belofte waar) met heel veel zwarte randen: al mogen verzekeraars geen klanten meer weigeren, ze blijven veel te machtig. Noodzakelijke bezuinigingen in het zorgstelsel zijn toch getorpedeerd, voorlopig blijft de zon schijnen voor specialisten, artsen, ziekenhuizen, verzekeraars. Obama heeft meer adem en wind in de politieke zeilen nodig om een echt rechtvaardig zorgstelsel van de grond te krijgen. Maar dit is een begin. Voor de rest moet Michael Moore nog maar eens Sicko II maken.

Goed nieuws was toch ook wel dat Sarkozy een gevoelige nederlaag heeft geleden bij de regionale verkiezingen van gisteren. Weliswaar heeft Le Pen ook gescoord, maar niet zoveel als de verenigde linkse partijen. HET WORDT LENTE!

Geef een reactie

Laatste reacties (42)