976
52

PvdA-Tweede Kamerlid

Jacques Monasch heeft een eigen bedrijf gespecialiseerd in Strategie & Communicatie (www.jacquesmonasch.nl). Hij was betrokken bij diverse campagnes in binnen- en buitenland. Hij werkte ondermeer voor het ANC, het buitenland instituut van de Amerikaanse Democrtaten (NDI). Sinds 2010 is Monasch Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij is tevens eigenaar van een galerie gespecialiseerd in Russische kunst met vestigingen in Moskou en Amsterdam.

Obama moet in Afghanistan Amerikaans imperialisme in toom houden

uitdaging voor Afghanistan conferentie in Londen

De Nederlandse militaire operatie in Afghanistan zit er bijna op. De laatste missie is uitgezwaaid. Of krijgen Nederlandse politici knikkende knieën en bezwijken ze voor internationale aandacht en druk om toch langer te blijven? Het militaire afscheid van Nederland uit Afghanistan kan niet snel genoeg komen. Zeker nu Obama de lijn Bush lijkt door te trekken.

Terwijl Obama zijn Amerikaans kapitalisme in de hand probeert te krijgen en de banken aan banden wil leggen, is het betreurenswaardig dat het militair imperialisme na Bush onnadenkend wordt voortgezet. Het is wellicht erger. Na de deconfiture van Bush en Blair door hun schaamteloze verdraaiing van feiten om de inval in Irak te rechtvaardigen, lijkt de huidige Amerikaanse regering die lijn van manipulatieve argumenten door te trekken. Twee voorbeelden.

Toen Obama  zijn strategie uiteenzette om nog eens meer dan 30.000 troepen  naar Afghanistan te sturen, werd dat verkocht met de soundbite  ‘Meer militairen om minder te vechten’. En, ten tweede, er werd bezworen dat de eerste troepen zich uiterlijk in de zomer van 2011 zouden gaan terugtrekken.

‘Meer militairen om minder te hoeven vechten’, toegegeven het is mooi bedacht. Menigeen geloofde het, kranten namen de soundbite klakkeloos als kop over. De roep om Obama te steunen klonk alom. Een grotere militaire Amerikaanse missie om minder te vechten? Is dat in de recente historie ooit voortgekomen? We weten voordat de nieuwe troepen in Kabul zijn aangekomen al beter. De Amerikaanse generaal ter plaatse, McChrystal, gaf dit het afgelopen weekend in de Financial Times ruiterlijk toe. Hij verwacht meer geweld van de Taliban als gevolg van de vergrote troepenmacht en voorziet dan ook voor volgend jaar  ‘significant levels of violence at this time’, oftewel een toename van de geweldspiraal. Niets minder vechten.

De ontmaskering van het tweede manipulatieve argument, we gaan onze troepen in de zomer van 2011 terugtrekken, hoeft niet op zich te laten wachten. De ware Amerikaanse intenties zijn evident. Wie nu namelijk 30.000 troepen extra inzet en vanaf 2011 troepen gaat terugtrekken, zit nog jaren boven het huidige niveau. Eerst 30.000 soldaten erbij en dan langzaam afbouwen? Dat lijkt meer op een langdurige militaire bezetting dan op een serieuze poging om geweld te deëscaleren en de Afghanen de kans te geven nu hun verantwoordelijkheid te laten nemen en hun eigen problemen op te gaan lossen. Obama moet het Amerikaans militair imperialisme in toom gaan houden. Dat lijkt de belangrijkste opdracht voor de Afghanistan-conferentie in London.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)