Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Occupy Mediapark

  •  
10-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Manifest voor Kwaliteit bij de Publieke Omroep 
De kwaliteit van de publieke omroep komt maandag weer ter sprake in de Tweede Kamer. Het is typisch politiek om te verzinnen dat de bezuinigingen van € 200 miljoen niet ten koste van de kwaliteit mogen gaan. Zo staat het in het regeerakkoord en menig politicus beweert dat dat ook mogelijk is. Brutaal is het wel. Het is zoiets als de tanks en de straaljagers afschaffen maar wel eisen dat de vijand verslagen wordt.
Ik wil voorstellen om van de nood een deugd te maken. Het publiek laat zich vandaag de dag steeds minder gelegen liggen aan het gestuntel van de politiek. De Arabische lente, de Occupy-beweging, de demonstraties in Moskou en Sint Petersburg zijn daar tastbare voorbeelden van. En met de omroeppolitiek kunnen wij dat hier ook.
Van dat beleidsuitgangspunt, dat grootscheepse bezuinigingen de programmatische kwaliteit niet aan mogen tasten, trekken we ons even niks aan. We gaan ook niet te lang filosoferen over de vraag wat het rekbare begrip kwaliteit precies in moet houden.
Nee, we gaan het omdraaien: eerst met elkaar ideeën verzamelen om de kwaliteit van de publieke omroep te verbeteren en vervolgens de prioriteiten bepalen en bedenken in wat voor vat we dat gaan gieten.
Ik begin met tien ideeën en roep jullie op om daar nieuwe ideeën aan toe te voegen. Zoals bij een brainstorm sessie gebeurt. (Dus even niet beginnen met zeuren over elk afzonderlijk idee, maar eerst de fantasie en het enthousiasme de vrije loop laten)
Daar gaan we:
MANIFEST KWALITEIT PUBLIEKE OMROEP
1. Vergroot controleerbaar de inbreng en invloed van de programmamakers. 2. Bevorder de creativiteit door vaker programma’s (die al heel lang uitgezonden worden) te vervangen door nieuwe formats. 3. Maak minder programma’s die ook door commerciële omroepen gemaakt (kunnen) worden. 4. Zendt dagelijks een brede aangeklede cultuuragenda uit. 5. Start een wekelijks programma over amateuristische sportbeoefening. 6. Zendt de beste documentaires in ‘prime time’ uit. 7. Doe meer met ‘de agenda van de burger’ (als tegenhanger van de agenda-journalistiek). 8. Werk meer structureel samen met verwante en/of publieke organisaties, zoals de VRT (België), de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, de bibliotheken en universiteten. 9. Maak ruimte voor nieuw/jong talent. Spreek daarover percentages af. 10. Wees zelfkritischer.
Als we 25 goede ideeën hebben, dan maken we die openbaar. De minister en de omroepbonzen kunnen hun borst nat maken. Misschien moeten we onze tentjes op het Mediapark op gaan zetten.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.