1.148
9

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Occupyers, als het vriest, vergeet Flos, denk aan Sjoerd van Keulen

Hij heeft in vijf jaar SNS Reaal aan de rand van de afgrond gebracht

HetAmsterdamse VVD-raadslid Robert Flos heeft de bezetters van het Beursplein ongewild een hart onder de riem gestoken. Met zijn oproep aan de gemeente Amsterdam om een eind te maken aan het protest bereikte hij een averechts resultaat. Zelfs de reaguurders van De Telegraaf bleken voor minstens de helft achter Occupy Amsterdam te staan: je laat je door zo’n graaier niet wegsturen.

Graaier? Dat is Flos helemaal niet. Hij wordt zijn leven lang al gefinancierd door de belastingbetaler, want hij is ambtenaar. Tegenwoordig is Flos coördinerend beleidsmedewerker Veiligheid bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Niet zomaar beleidsmedewerker dus, maar coördinerend beleidsmedewerker. Hij is helemaal geen graaier. Hij hoort gewoon bij de Haagse bestuurlijke leemlagen. Hij verricht het soort activiteiten dat rechtgeaard rechts “werk” noemt met de aanhalingstekens erbij. De ware kapitalist & voorstander van de vrije markt, de vaste bezoeker van de beurs denkt aan coördinerende beleidsambtenaren als hij in de kroeg predikt, hoe een al te vervette overheid verantwoordelijk is voor alle  problemen in het land. Zoals een speculant verleden week op de televisie nog zei: “Die demonstranten zijn hier verkeerd. Die moeten bij de politiek zijn!”. Or words to that effect.

Daarmee houdt het hart dat Robert Flos de demonstranten onder de riem gestoken heeft, abrupt op met kloppen. Een ambtenaartje! Niet eens een die achter het loket de klanten helpt, maar eentje die het beleid coördineert.

Wat nu? Hier is een advies voor de hardnekkige kampeerders op het Beursplein. Loop even naar de boekenafdeling van de Bijenkorf en haal daar NRC Handelsblad. In het economiekatern staat een groot artikel over SNS Reaal , die in grote moeilijkheden verkeert.

De SNS is een fusie van allerlei spaarbanken en verzekeringsmaatschappijen uit de hoek van de socialistische en de katholieke vakbeweging. Toen ik kind was ging mijn vader elke week vijf gulden of zo brengen bij de correspondent van de Centrale Volksbank en ik mocht mee. Om die reden heb ik een connectie met de SNS Bank. De banden met de vakbeweging zijn al in 1997 verbroken.

In 2003 haalde SNS Reaal van Fortis de bankier Sjoerd van Keulen binnen. Hij had grotere ambities dan de zorgvuldige beheerders van de spaarcentjes der arbeiders hadden. Hij ging het grootser aanpakken. Hij bracht SNS naar de beurs. Hij kocht van ABN Amro Bouwfonds Property Finance, dat leningen verstrekte aan grote projectontwikkelaars, kennelijk zonder zich goed af te vragen waarom de grote broers dat kwijt wilden. Hij ging geld steken in buitenlandse projecten zoals een zeer groot Spaans winkelcentrum. Zo bracht hij een mooi bedrijf, waarvan de oudste onderdelen van rond 1900 dateerden, in vijf jaar naar de rand van de afgrond. En daar verblijft SNS Reaal nog steeds.

Hoe liep het met Sjoerd van Keulen af? Hij ging feestelijk met pensioen en is benoemd tot commissaris van de ING, want hij heeft blijkbaar nog energie genoeg om in een andere functie zijn zegenrijk werk te blijven doen. Hij is ook voorzitter van het Holland Financial Centre, waarin banken, pensioenfondsen, accountants en ministeries deelnemen. Missie: “The main purpose of the Holland Financial Centre is to develop initiatives to help ensure the Dutch financial sector to remain strong, open and able to compete internationally.” Dan is een man als Sjoerd van Keulen natuurlijk het boegbeeld dat je nodig hebt.

Dus: dappere demonstranten op het Beursplein, als straks de vorst aan de grond je tentje binnenkruipt, denk dan aan Sjoerd van Keulen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (9)