2.148
40

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Oekraïne, kalm aan, dan breekt het lijntje niet

'Van alle kanten worden lonten gedragen in de richting van het Oekraïense kruitvat'

Er heerst veel verontwaardiging over het gebrek aan daadkracht van de Europese Unie. Pas op maandag immers slagen de 28 ministers van Buitenlandse Zaken erin zich naar Luxemburg te slepen voor een ongetwijfeld langdurig overleg. Falen van Brussel! Trage besluitvorming! Spuit elf! Mosterd na de maaltijd!

Allemaal flauwekul. Natuurlijk hadden de ministers best allemaal vanochtend op een kluitje kunnen zitten. Desnoods was een videoconferentie georganiseerd. En gegarandeerd is Frans Timmermans zich – net als zijn collega’s in de andere hoofdsteden – vandaag de zenuwen aan het telefoneren.

Haastige spoed
Ondertussen tonen ze in het openbaar dat langzame. Heel verstandig, want in een uit de hand gelopen situatie als deze is haastige spoed zelden goed. Dat roept de ene provocatie na de andere tegenmaatregel op. Dan is op een gegeven moment iedereen veel verder gegaan dan eigenlijk de bedoeling was. Waar dat een eeuw geleden op uitdraaide, gaan we dit jaar uitgebreid herdenken en reconstrueren.

Dit weekend volgen de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op. De Russische strijdkrachten stellen volgens een soort vooropgezet plan hun steunpunten op de Krim veilig. Ondertussen zijn er tal van lokale heethoofden in beweging gekomen met een eigen agenda. Daar kan momenteel niemand van buitenaf veel aan doen. Het maakt de situatie wel gevaarlijk. Van alle kanten worden lonten gedragen in de richting van het Oekraïense kruitvat.

Grote fout
Verleden week nog hebben drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken meegeholpen bij het tot stand brengen van een compromis tussen de oppositie van de Oekraïne en de regering. Als er één grote fout is gemaakt door de EU-politici, dan is dat het niet vasthouden aan dat compromis, toen de Oekraïense oppositie het in de prullenbak wierp. Ze hadden zich daar immers zelf aan gecommitteerd en als je dan glimlachend toekijkt, gaat wel je betrouwbaarheid aan gort. En je geloofwaardigheid.

Je kunt zeggen wat je wilt maar de nieuwe regering in Kiev wordt door veel Oekraïense burgers niet vertrouwd. Het enige wat nu zou kunnen helpen zijn verkiezingen en wellicht referenda over afscheiding van bepaalde gebieden, bijvoorbeeld de Krim. Het liefst onder toezicht van de Verenigde Naties. Maar dan moet er eerst een nieuwe status quo tot stand komen. Een situatie van rust. Waarin een partij zich niet meteen vernederd of geblameerd voelt als er een concessie moet worden gedaan. Als zoals nu ‘eer’ niet langer in het geding is.

Dolle kop
Daarom is het heel goed van die ministers om pas maandag bij elkaar te komen. Europa laat zo zien dat het niet met een dolle kop erin gaat. Althans, laten we dat hopen.

Een nieuwe koude oorlog met Rusland is in niemands belang. Dat betekent een lagere levensstandaard voor iedereen omdat de belastingbetaler een nieuwe wapenwedloop moet financieren. En net als in Israël twee jaar dienstplicht voor alle jongens en meisjes, die dan god betert zonder twijfel door Diederik Samsom zal worden verkocht als strijd tegen de jeugdwerkloosheid. Dát is dan misschien nog het ergste vooruitzicht.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Beluister dit opiniestuk hier 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (40)