Laatste update 22:37
5.359
266

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Alle partijen leiden de burger om de tuin bij het Oekraïne-referendum

We worden door alles en iedereen rond dit referendum als kleine kinderen behandeld, het wordt tijd dat de burger daar eens behoorlijk kwaad over wordt.

Wel eens gehoord van de San José Dialogue? Dat zou eigenlijk wel moeten want die heeft geleid tot een associatieverdrag van de Europese Unie met de staten van Midden-Amerika, te weten Guatemala, Honduras, El Salvador Nicaragua, Costa Rica en Panama. De focus daarvan is vrijhandel, maar wie het verdrag daadwerkelijk opslaat zal merken dat het een veel wijdere strekking heeft: het gaat over democratie, mensenrechten en goed bestuur. De strijd tegen het terrorisme speelt een rol alsmede de non-proliferatie van nucleair materiaal. De afspraken doen sterk denken aan die met Oekraïne. Chili en de EU hebben trouwens óók zo’n associatieverdrag.

Toch gelooft geen mens dat dit de eerste stap is naar een volledig EU-lidmaatschap van deze Latijns-Amerikaanse landen. De EU kent wel associatieverdragen waarvan dit de bedoeling is, bijvoorbeeld met landen op de Balkan maar dan staat het er expliciet in.

Er wordt rond het referendum heel wat bizarre onzin en nonsens verkocht, zowel door de voor- als door de tegenstanders. Dat Oekraïne de EU ingerommeld wordt, is wel de ergste. Daar horen dan angstvisioenen bij over horden Oekraïners die ons land binnenstromen zodat straks naast de minaretten de koepels verrijzen van hun orthodoxe kerken. Ook meent het Jan Roos-volk dat Oekraïne een boevenstaat is die nooit de reinheid en integriteit ons land zal kunnen begrijpen terwijl ditzelfde volk bij andere gelegenheden te keer gaat over de zelfvoldane, corrupte en zakkenvullende Haagse elite. referendum

De voorstanders doen ondertussen hun duit in het zakje met gruwelverhalen over de Russische beer die het arme land anders zal verscheuren, over Poetin die de hele hand neemt, als je hem de vinger geeft, over de vele heiligen in de Oekraïne die ons nodig hebben om hun natie om te vormen tot een echte democratie naar onze beeld en gelijkenis. Stem vóor en Oekraïne wacht een lichtende toekomst.

Dat niet alleen. Gemeentes bezuinigen op stembussen waarmee ze de indruk wekken het referendum te willen saboteren. Sommige hebben zelfs een gratis folder van Post NL bij de stempassen gevoegd, waarmee de kiezers volgens de tegenstanders naar een ja-stem worden geleid.

En zo gaat het debat over alles behalve de werkelijke inhoud en betekenis van het associatieverdrag met de Europese Unie.

Het wordt tijd dat de burger daar eens behoorlijk kwaad over wordt. We worden door alles en iedereen rond dit referendum als kleine kinderen behandeld, als sukkelaars die je gemakkelijk om de tuin kunt leiden.

De waarheid is dat het associatieverdrag met de Oekraïne waarschijnlijk niet zoveel uitmaakt. Net zo min als dat met Midden-Amerika of Chili. Weten jullie trouwens hoe lekker een casado is, het nationale gerecht van Costa Rica? Zelfs dat staat hier nergens op het menu ondanks die samenwerking. Rijst, gebakken banaan uit de Surinaamse toko, zwarte bonen, fijn gesneden rund- of varkensvlees, dan wel vis. Eventueel een beetje patat. Hmmm …

Beeld: wikipedia


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (266)