Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oekraïne: waar het eigenlijk om gaat

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-05-om-08.53.03

© cc-foto: Photo RNW.org

'Ik begrijp natuurlijk de afkeer van Jan Roos, maar hij lijkt mij geen overtuigend argument om op WOIII aan te sturen'
Aanstaande woensdag is het dan zover: we mogen stemmen over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. In verhouding tot 2005 is er door het Ja-kamp een veel positievere en inhoudelijker campagne gevoerd dan bij het Referendum over een Europese Grondwet in 2005. Ik vermoed dat daardoor ook meer Nederlanders sympathie kunnen opbrengen voor het Ja- standpunt. Toch werd ook dit keer met name onder potentiële vóór-stemmers openlijk campagne gevoerd tegen het referendum an sich. Het argument was wederom dat de burger, met name de nee-stemmer, niet voldoende op de hoogte is om een afweging te kunnen maken.
Niet alleen voormalige verzetsbladen maar ook hoogleraren en komieken als Maarten van Rossem en Paul Haenen zetten in op een lage opkomst zodat de uitslag ongeldig is. Misschien is er inmiddels wel erg veel inteelt aan de top en moeten we niet teveel meer hopen op kritische geluiden uit die hoek. Maar als ik spindoctor van het Ja-kamp was geweest, en ik had campagne willen voeren met slogans over ‘democratie’ en ‘open samenleving’, dan zou ik not amused zijn geweest met de anti-referendum retoriek van mijn medestanders. Als de burger namelijk écht zo dom is dan ervaart hij dat als off-message en vertrouwt-ie je niet meer.
Hoewel ik zelf al jaren niet meer actief betrokken ben bij Burgerforum EU en mijn bijdrage aan het Forum Voor Democratie beperkt is gebleven tot een stukje muziek ben ik blij met dit referendum. De reden is dat wij met elkaar een debat zijn aangegaan over een aantal zaken die er erg toedoen. Terwijl dit dossier anders waarschijnlijk een hamerstuk was geweest, waar behalve een paar fractie-experts niemand over had nagedacht. En dat terwijl er toch echt veel op het spel staat:
Rusland Allereerst uiteraard de verhoudingen met buurland Rusland. Gaan we door met het beleid dat we de afgelopen jaren gevoerd hebben? Of heeft dat slechts een burgeroorlog opgeleverd en de annexatie van een enorm deel van het land door Poetin? Is olie op het vuur de enige denkbare strategie om een openlijk militair conflict te vermijden? Of moeten we wat meer oog proberen te hebben voor de historische en culturele band van Oekraïne met Rusland? Wellicht zou ons beleid iets meer op de-escalatie gericht moeten zijn.
Toen John Kerry in 2004 riep dat Bush’ Irak beleid was uitgedraaid op een ‘ colossal failure ’ was de voltallige linkse kerk, ondergetekende incluis, hem erkentelijk. De Brusselse ‘ drang nach-osten ’ is net zo dom en heeft misschien nog wel rampzaliger uitgepakt. Want ook Poetins Syrië-beleid, met onder meer de vluchtelingencrisis als gevolg, valt er niet geheel los van te zien. Het heeft ons inmiddels dusdanig verzwakt dat we zelfs de contacten met Wit-Rusland aan moeten halen. Toch zijn er linkse mensen die deze politiek woensdag willen goedkeuren.
Vrijhandel En neem dan het argument dat Marianne Thieme en Harry van Bommel noemen: Is vrijhandel met een land dat naar onze maatstaven een veel lagere standaard heeft qua arbeidsomstandigheden (voor mens en kip!) goed voor onze verworvenheden op dit gebied? Kunnen ethisch opererende agrarische bedrijven concurreren met bedrijven uit landen die schijt hebben aan dierenethiek? Ook op andere gebieden, onder meer medicijnproeven op mensen, zien we dat de afgelopen jaren de normen zijn aangepast aan het niveau van nieuwkomers als Polen. De kans dat je in Europa doodgaat aan een nieuw pilletje tegen de griep is groter geworden.
Daarnaast: leidt een vrijhandelszone met de EU niet juist tot een tariefmuur aan hun oostgrens, met desastreuze gevolgen voor hun industrie aldaar, die volledig op de Russische vraag is afgestemd? Zou dat niet juist een situatie creëren waarbij wij misstanden in hun agrarische sector oogluikend moeten toestaan, omdat ze anders helemaal failliet gaan? Of gaan we ze met miljarden spekken, wat we zelfs niet over hadden voor Portugal en Griekenland, die nota bene EU lid zijn.
Het is een goede zaak dat we gedwongen worden ons te verdiepen. Als je ziet hoeveel zaken direct raken aan onze persoonlijke overtuiging over bijvoorbeeld mensenrechten en dierenwelzijn, dan zouden we misschien over nog veel meer zaken referenda moeten houden. Te meer als blijkt dat een meerderheid van de bevolking tot heel andere conclusies komt dan de beroepspolitici.
En voor het slapen gaan geef ik u graag nog één gedachte mee: dat een rechtse bal als mijn neef Thierry Baudet zoveel Nederlanders links inhaalt is ook iets waar we ons wellicht eens op zouden moeten bezinnen…
POWER TO THE PEOPLE en tot woensdag, in het stemhokje!
PS: je moet het witte stipje in het zwarte blokje roodkleuren anders is je stembiljet ongeldig!

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.