Laatste update 15:16
1.518
13

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ogentroost voor fans van Game of Thrones

Probeer maar, arme wezen van Westeros. Probeer maar.

Het is afgelopen. Het is gedaan. Zelfs het Journaal meldde dat de stabiliteit in Westeros is hersteld en besteedde aan dit fenomeen veel meer tijd dan aan de spectaculaire val van de regeringscoalitie in Wenen. In deze voormalige hoofdstad van het Habsburgse Rijk leerde kanselier Kurz dezer dagen wat er met je gebeurt als je zonder schade voor je politieke kostuum met populistisch pek probeert om te gaan. Maar het lot van koningin Daenerys was belangrijker.

Als het Journaal al zulke nieuwskeuzes maakt, dan moeten de liefhebbers van Game of Thrones nu wel heel erg verweesd rondlopen. Nooit meer zullen zij in spanning uitzien naar de volgende aflevering. Ze kunnen hoogstens oude series opnieuw bekijken. Dat is toch het eten van opgewarmde kliekjes.

Zulke mensen kun je niet in de steek laten. Het is onze taak om zij die lijden, de hand te reiken. Ik heb ogentroost voor de fans van Game of Thrones.

Er is – of liever gezegd: er was – een plek op deze wereld waar de intriges niet onderdeden voor die in King´s Landing, Westeros of waar ook op het ongelukkige nu sterk gehavende continent uit de beëindigde TV-series. Dat was de harem van de Ottomaanse sultan in Topkapi, de hoge Porte.

In dit decennium hebben de Turkse TV-makers Meral Okay en Yilmaz Sahin twee grote TV-series gemaakt over dit thema. De eerste en meest succesvolle gaat over Hürrem, de favoriete haremvrouw van de zestiende eeuwse sultan Sulayman, die met haar tot zijn dood een monogame relatie onderhield. Wij zien hoe zij – in de harem aangekomen als Russisch slavinnetje – het hart van de jonge sultan wint en houdt, ondanks alle moorddadige intriges om haar heen. Hürrem is trouwens zelf ook geen lieverdje.

De tweede serie speelt een kleine eeuw later. Heldin is nu Kössem, de favoriete van sultan Ahmed, die de Blauwe Moskee heeft gebouwd in Istanboel tegenover de Haia Sofia. Het was een match made in heaven en Ahmed gaf haar de naam Maypeyker. Dat betekent maanmeisje. Ahmed stierf jong, waarna deze Kösem – een Griekse – nog decennia lang als Valide Sultan (moeder van de sultan) achter de schermen het land heeft bestuurd, er ondertussen voor zorgend dat er alleen maar slappelingen op de troon kwamen. Wie het zo aanpakt, sterft niet in bed (O hemel, spoiler!) maar ze heeft haar spel wel heel lang gespeeld.

Meral Okay en Yilmaz Sahin hebben het Turkse publiek onmiddellijk bij de keel gegrepen met hun series. Behalve Erdogan. Die vond het maar niks, geschiedsvervalsing en een belediging van het Ottomaanse verleden. Maakte niets uit. Geloofde niemand. Weldra begon de serie over Hürrem ook een internationale triomftocht. De hele Balkan, de Arabische wereld, Zuid-Amerika, Indonesië, overal greep de verslaving om zich heen.

Hoe heet die serie? Die serie heet de Grootse Eeuw (Magnificent Century). Waar vindt U die serie? Op Youtube met Engels onderschrift.

Kijken, proberen. Misschien zegt u wel: ¨Dit is geen heroïne. Dit is methadon¨. Maar toch. Je raakt er in no time aan verslaafd. Probeer maar, arme wezen van Westeros. Probeer maar.

Hier is de eerste aflevering van de serie over Hürrem met Engels onderschrift.

https://www.youtube.com/watch?v=3qTUTbIN82w.

Daarna wijst het zich van zelf

Hier is de eerste aflevering over Kösem met Engels onderschrift

Daarna wijst het zich van zelf.

De trailer van de eerste serie, over Hürrem

De trailer van de tweede serie over Kösem


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (13)