704
25

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Oh oh stedelijk

Ooit had onze hoofdstad een internationaal toonaangevend museum voor kunst uit de 20ste eeuw

Stromen toeristen kwamen speciaal naar Amsterdam om het werk van Malevich, Dumas en Cézanne te bekijken. Generaties van schoolkinderen dwaalden door de gangen van het rode gebouw aan het Museumplein en ontwikkelde daar hun liefde voor Matisse, Picasso of Pollock. Die toeristen en schoolkinderen moeten het nu echter al acht jaar zonder dat museum doen. Het Stedelijk is sinds 2003 dicht voor renovatie, en zoals het er nu naar uitziet, komt daar voorlopig geen verandering in.

In 2006 werd nog vrolijk gesproken over opening van de nieuwbouw in 2008: er zou dan een mooie nieuwe ontvangsthal staan, 8000 vierkante meter aan expositieruimte, supermoderne voorzieningen. Inmiddels is het drie jaar na die geplande opening, en is het gebied rond het Stedelijk nog steeds een bouwput. Vele problemen teisterde de verbouwing: het ontwerpen van de nieuwbouw moest Europees aanbesteed worden (waardoor het langer duurde). Voor de nieuwe expositiehal moesten tonnen zand worden afgezogen, maar doordat de grond veel water bleek te bevatten moest er geschept worden (wat veel langer duurde). De nieuwe klimaatbeheersing bleek heel moeilijk in te regelen (waardoor het langer duurde). En nu is de hoofdaannemer failliet (waardoor het langer duurt) en is de constructie van de voorgevel technisch nog zeer ingewikkeld (wat ongetwijfeld langer gaat duren).

De verbouwing van het Stedelijk is met recht een hoofdpijndossier geworden. Iedere keer als er één ding wel lukt, blijken twee dingen niet goed te zijn voorlopen. Vaak heeft dat te maken met pech: wie had nou gedacht dat de aannemer van het Stedelijk in de problemen zou komen omdat het toevallig ook de aannemer was die voor Dirk Scheringa een museum mocht bouwen? Het is echter nu voor de Amsterdamse gemeenteraad niet duidelijk wat na al deze ongein de planning is voor de rest van de verbouwing, hoeveel dat nog gaat kosten en wat de risico’s zijn. Ik stelde daarom vandaag schriftelijke vragen aan het College van B&W. Dergelijke vragen bespoedigen de opening heus niet, maar zorgen misschien wel voor wat meer duidelijkheid. Dat is niet alleen prettig voor mij, maar ook voor de Amsterdammers die weer graag willen genieten van hun museum, voor de toeristen die graag een omweg willen maken om het Stedelijk te bezoeken, en voor al die schoolkinderen die graag meer willen leren over moderne kunst.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)