1.352
32

Directeur World Animal Protection Nederland

Olifanten zijn dieren, geen entertainers

Olifantenritten slaan over naar Afrika.. Olifanten horen in het wild, niet aan een ketting

De verschrikkelijke wreedheid die Aziatische olifanten ondergaan om ingezet te kunnen worden voor toeristische ritjes verbreidt zich inmiddels ook over zuidelijk Afrika. Uit recent onderzoek van World Animal Protection blijkt dat inmiddels al 391 Afrikaanse olifanten in het toerisme werkzaam zijn en dat hun aantal zich uitbreidt.


Olifantenritten zijn een populaire en lucratieve toeristische attractie, maar achter de schermen wordt van jonge olifanten op een uiterst pijnlijke manier de wilskracht gebroken, nodig om ‘veilig’ toeristen te entertainen. Denk aan eenzame opsluiting, uithongering en mishandeling met ‘olifantenhaken’. Eenmaal ‘gebroken’ staan ze vaak voor de rest van hun miserabele leven aan de ketting. Als er niet snel gehandeld wordt, dreigt eenzelfde bestaan voor nog eens honderden Afrikaanse olifanten. En dat allemaal om toeristenvermaak te bieden.

Eind jaren negentig werden in Zimbabwe voor het eerst commerciële olifantenritten aangeboden. Die hebben zich vervolgens sinds 2001 verspreid naar Zuid-Afrika. Zuid Afrika is ook het land waar zich momenteel veruit de meeste olifantenparken (22) bevinden, waar minstens 126 olifanten in gevangenschap worden gehouden. Nog eens zevenveertig olifanten worden gehouden in zeven olifantenparken in Zimbabwe, dertien op twee locaties in Zambia en elf olifanten op twee locaties in Botswana.
Onlangs nog zijn er door de Zimbabwaanse regering vierentwintig jonge olifanten geëxporteerd naar Chimelong Safari Park in China. Ook deze olifanten zullen een leven lang worden mishandeld en moeten optreden en ritten verzorgen.

Hoewel het aantal wilde olifanten in zuidelijk Afrika is toegenomen sinds het begin van de 20e eeuw, kan de illegale vangst van olifanten om aan de groeiende toeristische vraag te voldoen, bovenop de stroperij vanwege ivoor, hun bestaan in het wild ernstig onder druk zetten.

Het is vreselijk cynisch dat veel mensen die oprecht van dieren houden en ze willen ontmoeten, niet beseffen dat ze juist door het maken van ritten op olifanten het welzijn van deze prachtige dieren schaden. Olifanten zijn wilde dieren en die horen dus ook in het wild thuis, niet geketend aan een paal. Wie deze grootste landdieren ter wereld wil bewonderen, kan ze bijvoorbeeld bekijken tijdens een verantwoorde safari. Dat geldt zowel voor olifanten in Azië als voor hun soortgenoten in Afrika.

We vragen reisorganisaties om onze olifantenvriendelijke belofte te ondertekenen en te stoppen met het aanbieden van olifantenritten en -shows. Door gezamenlijk op te trekken en nu in actie te komen, kunnen we voorkomen dat deze verschrikkelijke vorm van toeristische entertainment zich verder verspreidt en nog eens honderden olifanten hiervoor bejaagd en mishandeld worden.

World Animal Protection zet zich al jaren in om het vreselijke lijden van olifanten die misbruikt worden voor ritten en andere toeristisch vermaak, zoals shows, te beëindigen. 25 reisorganisaties wereldwijd zijn inmiddels gestopt met het aanbieden en promoten van olifantenritten en -shows.  Het overgrote deel hiervan is Nederlands, maar ook in steeds meer reisorganisaties in andere landen beseffen dat toeristen entertainen met olifanten echt niet meer kan.

Lees het rapport ‘Breaking Africa’s elephants: Exposing the rise of cruel tourist rides’
cc foto: SyrianSindibad

Geef een reactie

Laatste reacties (32)