720
15

Schrijfster

Christianne Offermans (Chrisje), 37, schrijfster / auteur en werkzaam bij de overheid, bezit van jongs af aan een natuurlijk communicatief talent. Op haar eigen website, www.chrisje.info, schrijft zij herkenbare, grappige en ontroerende columns. Sinds 2014 is zij opiniemaker voor Joop.nl (BNNVARA). In 2014 was ze één van de winnende finalisten bij de landelijke schrijfwedstrijd Jouw Verhaal. In 2017 werd Christianne het eerste vrouwelijke redactielid van de GayKrant, waar ze sinds haar eigen coming out als columnist voor schrijft: daarnaast is ze auteur van de eerste live online geschreven thriller genaamd BODEM.Op de populaire Facebook pagina Chrisje volgen meer dan 17.000 lezers haar columns en quotes, altijd andersom denkend: een aantal van haar spreuken werd dan ook door Omdenken gepubliceerd.

Omdat ik dat zeg!

Sinds onze driejarige dochter de vraag "Waarom?" heeft ontdekt, sta ik als moeder regelmatig met mijn mond vol tanden 

Toen de zomertijd in ging, bijvoorbeeld. “Waarom moet ik nu al gaan slapen?” vroeg dochterlief om half acht, “…Want het is nog geen nacht! Het is nog licht!” Eh.. goed argument natuurlijk, eigenlijk. Normaal was het donker als ze ging slapen, en nu opeens niet meer. “Omdat de zomertijd is ingegaan”, antwoordde ik. “Waarom?”, zei mijn dochter. “Omdat dat elk jaar gebeurt”, zei ik triomfantelijk. Daar had ze niet van terug.

“Ze vraagt opeens waarom, bij alles”, zei ik ’s avonds vrolijk tegen echtgenoot. “Tot nu toe heb ik nog overal antwoord op!”, zei ik blij. Die blijdschap sloeg al na een paar dagen om in wanhoop. Waarom, waarom, waarom, waarom. Oh ja, en waarom. Naar de WC, waarom? Naar de winkel, waarom? Waarom komt daar een vliegtuig over vliegen? Waarom moet ik nu een boterham eten? Waarom moet ik nu opruimen?

Al na een paar dagen hoorde ik mezelf zeggen, wat ik me had voorgenomen nooit te zullen zeggen. Net als “De kindertjes in Afrika…”, vloog ook dit voornemen het raam uit bij de zoveelste waarom.

“Omdat ik dat zeg!”, zei mijn mond samen met mijn stembanden, en ik schrok er niet eens echt hard van. “Oh, zo”, zei mijn dochter, haalde haar schouders op, en ze stopte haar duimpje in haar mond om te gaan slapen.

Laatst zag ik een moeder, die tegen haar 8 maanden oude baby een heel betoog hield over waarom hij zijn speentje even moest afgeven. Een complete uitleg vloog door de supermarkt, omdat het kindje het op een blèren zette. De moeder zweette, had een vuurrood hoofd en bleef maar uitleggen aan haar kind waarom hij zijn plastic tepel niet mocht hebben, nadat hij deze voor de zestigste keer op de grond had gegooid. Kijk, dat vind ik dus persoonlijk niet nodig.

Je kunt je ook afvragen, of je per se alles moet uitleggen aan een kind. Afhankelijk van de leeftijd natuurlijk ook. Ik heb best veel geduld, maar bij haar drieënveertigste waarom zeg ik gewoon, omdat ik het zeg.

Overigens doen mensen dat ook vaak bij honden. “Je mag daar niet gaan rollen, Droopy..”, zei een vrouw tegen haar ruwharige teckel, die zich door de uitwerpselen van een chihuahua aan het rollen was. “…want dan word je helemaal vies en vuil en dan moet ik je straks weer in bad zetten!”

De ruwharige teckel keek op naar haar met een blik van “LOL!!! LOLLOL!!!” en rolde nog eens lekker door. Honden kennen sowieso alleen oorzaak en gevolg, althans, dat zeiden ze op de puppycursus. Korte commando’s, goedzo, nee, foei, af, mand.

Overigens suggereer ik absoluut niet dat honden hetzelfde zijn als kinderen, en ook zeker niet dat je ze hetzelfde moet behandelen. Maar sommige mensen geven zowel aan hun kroost als aan hun viervoeter net iets te veel uitleg. Ik weet dat het verleidelijk is, hoor. Ik hoor mezelf soms ook dingen uitleggen, terwijl ik wéét dat ze die vraag alleen stelt puur om bedtijd uit te stellen, bijvoorbeeld. Maar, kregen wij vroeger te horen waarom we naar bed moesten? Of waarom we onze boterham op moesten eten? Volgens mij niet. En ik heb er niet veel aan overgehouden. Althans, niet meer dan gebruikelijk.

Dit artikel verscheen eerder op het weblog ChristianneBlogs.com. Volg Christianne ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (15)