757
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

OMG, dit méén je niet?

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de genotservaring van wintersport

OMG! Ik haat die afkortingen die onze mooie taal vervangen en zeker als het ook nog van Amerikaanse uitdrukkingen zijn. Maar in dit geval schoot me niets anders te binnen na het lezen van een artikel waaruit zou blijken dat skiën zorgt voor meer kwaliteit van leven. Oh my God, how silly can we get? Niet door het skiën hoor, maar door er serieus onderzoek naar te doen.

Hyun-Woo Lee en zijn collega’s van Yonsei University Korea lieten 279 bezoekers aan drie grote Zuid-Koreaanse skioorden een vragenlijst invullen waarin hun plezier, de flow (tegenwoordig een hot begrip dat aangeeft hoe zeer je je weet over te geven aan wat je doet) en hun tevredenheid na een tochtje over de sneeuw naar beneden.

Als goede wetenschappers weten ze dat het om percentages gaat. Dus lezen we al snel dat het om 126 skiërs gaat (45,2%), om 112 snowboarders (40,1%) en om 41 mensen die beide deden (14,7%). Hallo pseudowetenschappers, tel even op of het wel op 100 uitkomt! De mensen die aan het onderzoek meededen verbleven gemiddeld vier en een halve dag in zo’n skioord en 90 procent bezocht minder dan vijf keer per seizoen een plek in de bergen om te skiën. Ook erg opwindende informatie.

Uitkomst? Ja, deelname aan deze sport leidt tot tevredenheid en diepgaande gevoelens van geluk. Ik verzin het allemaal niet. En daar laten de onderzoekers het niet bij. Het is zo aangenaam dat de mensen dit zelfs graag doen terwijl het kostbaar is, want skiën zorgt voor een gevoel van zingeving en een doel in het leven. Je bent door te skiën deel van iets dat groter is dan jezelf.

Het begint verdorie allemaal een beetje op een religieuze ervaring te lijken. Of het nu de skiërs zijn of de onderzoekers, maar het lijkt wel of ze aan het ‘uittreden’ zijn. En voor ik dan in lachen uitbarst lees ik nog even dat skiërs meer plezier en betrokkenheid aan hun sport beleven dan snowboarders. OMG, het kan niet waar zijn. Dat volwassen mensen, serieuze wetenschappers hier hun tijd aan besteden. Dat een kwalitatief goed wetenschappelijk tijdschrift hier drukinkt aan verspilt.

OK, er is voldoende bewijs voor het belang van bewegen in de natuur. Dat geldt voor rennen door het bos, wandelen door de weilanden, zweten tussen het groen (of wit), maar je over geven aan het verschil in ervaring van skiërs en snowboarders dat slaat alles voor me. Dat moet Hyun-Woo Lee en zijn collega’s van de Yonsei University Korea zelf toch wel een gevoel van zingeving en een doel in het leven hebben gegeven.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Kerstwaarschuwingen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)