832
12

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Onbekwame overheid straft met zzp’ers de verkeerden

Maatregelen gericht op misbruik zullen een grote groep startende ondernemers treffen die niets verkeerds doet

Zzp’ers krijgen een zware fiscale stomp in de maag. Dat kon Halbe Zijlstra ze tijdens de Algemene Beschouwingen garanderen. Hij gaf er ook een motivatie bij. Te veel zelfstandigen zijn dat alleen maar ‘zogenaamd’. Zij hebben slechts één opdrachtgever en zijn dus in feite werknemer. Aan die schijnconstructie maakt het ontmantelen van de zelfstandigenaftrek een einde. Althans, dat hoopt hij.

Maar Zijlstra krijgt er nog wat bij: om misbruik van de zzp-status te voorkomen wordt nu juist écht beginnend ondernemerschap in de knop gebroken.

Met een vergelijkbaar verschijnsel wordt menigeen geconfronteerd die zijn levenspartner uit een ver buitenland willen halen. Ooit kregen politici het in hun hoofd dat het slecht voor Nederland was als nieuwkomers hun partners in hun vaderland haalden, want dat stond de integratie en de vrouwenemancipatie in de weg.

Er kwam wetgeving tot stand die zulke huwelijken bemoeilijkte, gecompleteerd met ontmoedigende sabotageprocedures. Gevolg: juist de echte interculturele huwelijken tussen iemand uit Nederland die op vakantie de liefde van zijn of haar leven tegen het lijf loopt, wordt onmogelijk gemaakt.

Ook gemeentes grossieren in zulke maatregelen. Het op Joop al gegispte Rotterdamse alcoholverbod dat niet notoire drinkers treft  maar eerder picknickers die het wagen bij hun luxe broodjes een glaasje rosé te drinken,  geeft daarvan op treffende wijze blijk.

Dit zijn typische voorbeelden van de manier waarop Nederland momenteel wordt bestuurd. Men ontdekt een misstand en slaat vervolgens wild om zich heen. Daardoor maakt men kapot wat juist gekoesterd zou moeten worden.
Het is onzorgvuldigheid, vermomd in het kleed van de daadkracht. Het is bestuurlijke onbekwaamheid. Product: je straft de verkeerden


Volg Han ook op Twitter

Het volgende boek van Han van der Horst verschijnt op 26 september


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (12)