2.618
45

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Onbeschoft onbetrouwbaar ABP

De wijze waarop het ABP de deelnemers in het ongewisse laat, is een daad van grote onbeschoftheid

Al meer dan veertig jaar heb ik een relatie met het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs. Dat is een door de overheid gearrangeerd en afgedwongen huwelijk. Tijdens mijn werkzaam leven voldeed ik elke maand aan mijn kant van de deal door een eenzijdig door deze levenspartner vastgesteld bedrag over te maken. Voor het overige merk je weinig van het ABP. Er kwam jaarlijks een kleurig pensioenoverzicht in de beurs. Er staan wat mededelingen op de website. Daar blijft het bij.

Zo kwam het dat ik het volgende nieuws uit de NRC van dinsdag moest vernemen: mijn pensioenfonds wil net als die andere moloch, Zorg en Welzijn, de hoogte van de pensioenuitkeringen niet langer garanderen. Ze gaan namelijk meer risico nemen in de hoop dan hogere rendementen te behalen.

Deze maand valt de beslissing. De deelnemers mogen dan beslissen of ze met het fonds mee willen gokken of liever op het houtje willen bijten dat hen zal zijn gegund als zij kiezen voor een systeem van veiliger beleggen.

Volgens de NRC heeft de vakbeweging zich al om laten lullen om met dit nieuwe systeem mee te doen. Want, zo zegt iemand van de Abvakabo, ze gaan niet risicovoller beleggen dan tot nog toe. “Waarom wil het ABP dan die verandering?”, vraag ik als domme leek.

Maar goed, daar gaat het me vandaag niet om. Ik herhaal: meer dan veertig jaar leef ik in een gedwongen huwelijk met het ABP. Meer dan veertig jaar hoor ik van mijn partner niets tot weinig. Maar nu is mijn pensioenfonds te ver gegaan.

Nu moet iedereen die inlegt bij het ABP uit de krant vernemen dat het fonds van plan is de relatie een wezenlijk ander karakter te geven. Als het gaat om het verstrekken van informatie over de manier waarop men met het geld van de deelnemers omspringt, komen de direct belanghebbenden achteraan. Ik heb de post er nog op nagevlooid maar er lag geen brief van het ABP en op de website was ook niets te vinden over het meer risicovol beleggen van mijn geld.

De wijze waarop het ABP de deelnemers in het ongewisse laat, is een daad van grote onbeschoftheid. Kennelijk hebben zij de laagste prioriteit. NRC meldt ook dat de helft van de pensioenspaarders hun fonds niet meer vertrouwt. Als je zo behandeld wordt en achter in de rij gezet, dan is dat alleen maar terecht.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (45)