Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ondertussen aan de Middellandse Zee

  •  
17-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_han.jpg
Over de onbetaalbaarheid van een grexit
Tussen vrees en hoop – maar in meerderheid met hoop – zitten de Nederlanders te wachten op het resultaat van de persoonlijke chemie tussen Mark Rutte en Diederik Samsom. Ondertussen gaat de wereld verder op zijn pad en doen zich ontwikkelingen voor die het hele fundament onder de paarse coalitie kunnen wegslaan.
In Athene is het tot een groot conflict gekomen tussen de trojka en de Griekse regering. Die verzet zich tegen nieuwe maatregelen om het minimumloon nog verder te verlagen en het ontslagrecht nog verder te versoepelen.  Als dat zo doorgaat, komt de volgende tranche miljarden in gevaar die de EU ter beschikking stelt voor het betalen van de rente op de Griekse schulden.
In Portugal groeit de verontwaardiging over nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering, die gepaard gaan met een aantal belastingverhogingen. Dit is een verscherping van het tot nog toe gevolgde beleid. Dat leidde tot een recessie en lagere belastingopbrengsten: de gebrachte offers hadden geen enkel positief effect hadden op het overheidstekort. Nu gaat men na inblazingen van de trojka voort op de ingeslagen weg. Volgens velen ligt het resultaat voor de hand: verdere verarming van het land zodat de schulden nog moeilijker kunnen worden afbetaald. De eerste omsingeling van het parlement door woedende demonstranten heeft al plaats gevonden.
Tijd voor een grexit ? In Duitsland heeft de Bertelsmann Stiftung uitgezocht wat dat kost. Griekenland zelf zou er 164 miljard euro’s bij inschieten maar de belangrijkste economieën ter wereld 674 miljard. Dat wil zeggen: als de internationale gemeenschap erin slaagt die grexit in te dammen. Een ondergang van Portugal alleen zou Duitsland volgens het rapport meteen 225 miljard kosten. Een totaal financieel fiasco van alle zuidelijke EU-staten betekent tot 2020 een verlies van 17,2 biljoen euro’s voor de hele wereld. Het banenverlies voor Duitsland in 2015 berekent de Bertelsmann Stiftung op een miljoen.
Onder wiens leiding is dit onderzoek tot stand gekomen? Daar verschijnt zowaar een oude bekende in beeld, Aart de Geus, minister van Sociale Zaken onder Balkenende, die nu de voorzittershamer hanteert in de raad van bestuur van de Bertelsmann Stiftung. Hij verklaarde naar aanleiding van dit rapport: “We moeten ervoor zorgen dat er geen onbeheersbare brand uitbreekt”.
Hier in Nederland hoor je vaak dat we moeten stoppen met het storten van geld in die bodemloze putten van Zuid-Europa.
Wie dat zegt, vergeet dat Nederland zelf aan de rand van een bodemloze put staan. Er is maar een klein duwtje nodig, of we vallen erin. Dat duwtje is – als het zo doorgaat – de grexit.
Wat te doen? Laten we net als koning Belsazar uit de bijbel maar een feestmaal aanrichten. Anders weet ik het ook niet. Hoewel: Mene Tekel Upharsim , schreef een hand bij hem op de muur: geteld, gewogen, gebroken. Lees het persbericht over het rapport van de Bertelsmann Stiftung hier. Aan de rechterkant van het scherm kan het totale rapport in delen worden gedownload.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.