1.259
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Onderzoek naar onvruchtbaarheid bij mannen

Mannen met slecht zaad hebben vaker hoge bloeddruk en hartproblemen, maar corrigeert de natuur haar fouten?

Slecht zaad, je zult het maar hebben. Zitten partners met smart te wachten op nakomelingen (in 15 procent van de relaties is dat zo) en moet er onderzoek gedaan worden, maar blijkt uiteindelijk dat het aan zijn zaad ligt. Slecht zaad. Ze kunnen toch niets ergers over je zeggen? Kijk, zie je die man daar gebogen over straat lopen. Hij kijkt niet op of om. Hij gaat gebukt onder slecht zaad. Vroeger kreeg de vrouw dan de schuld. Zij kon geen kinderen krijgen. Die tijd is gelukkig voorbij. Nu weten we alles.

Wat we vanaf nu ook weten is dat mannen met slecht zaad ook vaak allerlei andere lichamelijke problemen hebben. Het werd onderzocht door de Stanford University School of Medicine en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift  Fertility and Sterility. Wat al bekend was is dat mannen met slecht zaad gemiddeld wat eerder sterven. Dit onderzoek keek naar ziektepatronen.

De medische gegevens van 9387 mannen van tussen de 30 en 50 uit de periode 1994 tot 2011 werden geanalyseerd . De mannen hadden met tussenpozen kwakjes zaad ingeleverd omdat er onderzoek gedaan werd naar de oorzaak van de onvruchtbaarheid. Meestal kwam de onvruchtbaarheid door abnormaal zaad, maar vaak ook waren er andere oorzaken. De gezondheidssituatie van mannen met abnormaal zaad (slecht zaad om mee te zaaien dus) en mannen bij wie er andere redenen voor onvruchtbaarheid waren konden worden vergeleken.

Mannen met slecht zaad bleken vaker een hoge bloeddruk en hartproblemen te hebben. Ook hadden ze vaak huidaandoeningen en hormonale problemen. De onderzoekers zeggen dat 15 procent van alle genen zijn betrokken bij de vruchtbaarheid. Het is dus logisch dat op die genen ook andere genetische eigenschappen zitten die invloed op de gezondheid hebben. Het zou dus samenhang kunnen zijn.

Het is een stap verder om ervan uit te gaan dat er een oorzakelijk verband is. Bijvoorbeeld dat mannen met een slechtere gezondheid ook slecht zaad hebben zodat ze geen kinderen op de wereld zetten die ongezond zijn. Dan zou het dus een kwestie van evolutie zijn. Op basis van dit onderzoek valt dat niet te beweren. Jammer, want ik vind het een mooie gedachte dat de natuur zelf zijn eigen foutjes oplost.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)