Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar pijn blijkt pijnlijk overbodig

  •  
25-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Het lijkt wel een cabaretuitvoering van de studentenvereniging
‘Angst voor de pijn erger dan de pijn zelf’, staat boven een artikel over een onderzoek waarin gekeken werd of die bewering waar is. Ik heb het gevoel of ik naar een opstel van een stel middelbare scholieren kijk. Is dit niet iets, wat je als kind al door hebt? Doe maar even snel die prik, dan ben je er van af.
Maar een stel bollebozen van het Institute for Global Health Innovation, Imperial College London en de Wellcome Trust Centre for Neuroimaging moeten hebben gedacht dat het de moeite waard is tijd en geld te investeren om te zien of dat wel echt waar is
En hoe hebben de geleerden dat uitgevonden? Eerst kreeg een groep van 35 deelnemers de keuze uit elektrische schokken op hun hand binnen een paar seconden of over een kwartier. De meerderheid gaf er de voorkeur aan onmiddellijk die schokken te krijgen, zelfs al kregen ze er dan een paar meer. In een tweede experiment mochten 30 deelnemers kiezen uit een pijnlijk afspraak met de tandarts vandaag of over 237 dagen. Daarbij werden ook nog verschillende pijnniveaus bij de tandartsingreep gegeven. Daar was hetzelfde te zien. Er was sterke voorkeur voor een afspraak zo snel mogelijk, zelfs als het eventueel wat meer pijn zou doen.
Na een lang artikel met 43 verwijzingen, 9 ingewikkelde figuren en 15 formules waar je het nut niet van inziet (wat te denken bijvoorbeeld van p(Choose i) = exp (beta U total (i) gedeeld door exp (beta U (total i) + exp (beta U total (j) ?) komt men met de conclusie die mijn kleindochter van 4 al kan trekken.
Het lijkt wel een cabaretuitvoering van de studentenvereniging van het Imperial College. Wetenschap als travestie voor het zoeken naar waarheid. Wat is erop tegen? In principe niets. En het mag van mij ook PLOS magazine gepubliceerd worden. Het interesseert me zelfs niet dat de uitkomst van het onderzoek geen enkel nieuw inzicht biedt en dat het ook niet tot verbeteringen in de zorg leidt. Maar het is ronduit verrassend te lezen dat het onderzoek dan ook nog financiering heeft gekregen van de Wellcome Trust. Gezien de vele andere problemen waarmee we op het gebied van gezondheid zitten zou je verwachten dat behalve de correctheid van een onderzoeksvoorstel ook de wetenschappelijke waarde en het maatschappelijk belang worden meegewogen bij het goedkeuren van onderzoeksvoorstellen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:  Wat kwam er eerst: de hamburger of het haastige leven?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.