1.052
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Onderzoekers zijn geobsedeerd door de ontmaagding

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Ontmaagd worden we maar één keer, maar klopt die herinnering nog wel?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik weet niet wat ik met dit onderzoek aan moet, maar het onderwerp is te boeiend om zomaar te laten lopen. Als je eerste seksuele ervaring aangenaam was, dan is de kans groter dat je in je latere leven ook meer lol aan seks beleeft. Ten minste dat beweert deze onderzoeker. Het is wel iets wat mensen verwachten, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook klopt.

Het zou voor mannen en vrouwen opgaan en de onderzoeker komt tot die wijsheid door interviews met 331 anonieme jonge mannen en vrouwen. Daar heb je al angel in dit onderzoek. Lezen wij ‘jonge’ mannen en vrouwen?

Wat betekent dat nou op 70 of 80 jaar? Ze werden ondervraagd over de eerste keer en over de daarop volgende keren. Emotionele en lichamelijke bevrediging hingen samen met een prettig emotioneel en lichamelijk seksleven later. Wat betekende dat dan? Dat ze die eerste keer zich geliefd en gerespecteerd voelden.

De onderzoeker haast zich te zeggen dat er natuurlijk geen enkele garantie is dat het altijd opgaat. Nee natuurlijk niet. Maar wat ik me afvraag is hoe lang we nog tevreden kunnen zijn met dit soort onderzoeken. Wat we namelijk wel weten is dat elke keer dat we over een ervaring vertellen, we een nieuwe versie maken. We herschrijven voortdurend. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat een reeks nare ervaringen op wat latere leeftijd de vertelling (en dus de herinnering) over die eerste keer volledig verandert.

Ik denk dan: als je het toch niet behoorlijk onderzoekt, doe het dan maar helemaal niet. Want clichés en sprookjes hebben we al genoeg. Laat die maar vertellen door wie daar het beste in zijn: dichters, romanschrijvers en Hollywoodscenaristen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Bazen hebben een dikkere huid

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)