1.024
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

One night stand? Desnoods met een theedoek over haar hoofd

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag:waar ga je voor, gezicht of lichaam?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De meest vrouwonvriendelijke opmerking die ik ooit hoorde was de opmerking over een vrouw die misschien niet zo’n aantrekkelijk gezicht had, maar dat je daar dan maar een theedoek over moest leggen bij het neuken. Ik hoorde dat op een terras aan een tafeltje naast ons en omdat de jonge kerels een flink testosteronniveau hadden waren ze erg luidruchtig. Tot mijn verrassing kwam ik echter een onderzoek tegen dat in overeenstemming lijkt te zijn met die opmerking. Mannen die op een vluggertje uit zijn, zijn alleen in het lichaam en niet in het gezicht geïnteresseerd, terwijl mannen die een partner voor lange duur zoeken vooral naar het gezicht kijken.

Een deel van het onderzoek bestond uit het laten zien van een afbeelding van een vrouw aan studenten (daar heb je ze weer: studenten zijn nuttig voor van alles). Gezicht en lichaam waren onzichtbaar gemaakt. Ze werd beschreven of als een partner voor een avond of als een partner voor lange duur en vervolgens mochten de mannelijke studenten zeggen wat ze wilden zien. Hoofd of lichaam, maar niet allebei. Werd ze beschreven als iemand voor de lange duur dan wilde 25 procent van de mannen het lichaam zien, maar werd ze beschreven als iemand voor een avondje uit dan wilde 51 procent van de mannen het lichaam zien. Als met vrouwen het zelfde onderzoek werd gedaan bleek er geen verschil in de keuze te zijn.

Had die onderzoeker dat gesprek over de theedoek gehoord, dan zou hij dit onderzoek niet gedaan hebben, want dan had hij begrepen hoe mannen op de leeftijd van studenten denken. Maar het boeiende is dat ze het proberen te plaatsen in de evolutionaire ontwikkeling. Ze denken dat het een psychologische verandering van mannen is en dat mannen in toenemende mate naar een langdurige relatie zoeken en daarom naast de primaire zoektocht naar uitsluitend een vruchtbare vrouw (rondingen, zandloper model) meer willen. Zou dat een aantrekkelijk gezicht zijn (symmetrisch en jong) zodat hij als hij oud en ziek is nog door iemand verzorgd zal worden?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Eenzame mensen sterven eerder

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)