2.351
90

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Ongein

Ik schaamde me dood toen ik deze week de toespraak van Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, hoorde. Hij verdedigde de bouw van een moskee en ontmoetingscentrum vlakbij Ground Zero met een verwijzing naar de –wereldberoemde – Dutch tolerance

Soms, als ik me afvraag of nog steeds links ben, luister ik naar het nieuws en dan weet ik het weer. Zo verwrong mijn gezicht zich vanochtend vanzelf toen ik hoorde dat VVD en CDA het al eens zijn over 16 miljard aan bezuinigingen, die voor een groot deel bij de sociale zekerheid en de zorg weg worden gehaald. Ik kan er met mijn hoofd – en mijn hart – niet bij dat de kosten van de economische crisis voor een groot deel worden afgewenteld op de meeste zwakke mensen in onze samenleving. Dat is op zich al een kleine ramp, maar daar komt nog bij dat de PVV ook mee gaat regeren.

Niet alleen betekent dat een einde van alle dingen die het leven wat schwung geven (theater, musea, sport, muziek), maar Nederland komt ook internationaal in de hoek te staan. Lange tijd reisde ik met trots door andere landen: altijd werd ik aangesproken op de tolerantie en openheid van mijn moederland. De laatste drie jaar kwam soms Wilders te sprake, maar toen kon ik altijd nog zeggen dat ‘ie een beetje een buitenbeentje was. Een gekke Henkie. Nu verbinden VVD en CDA hun lot aan Henk en Ingrid, en kan ik niet langer ontkennen dat Nederland gek is geworden.

Ik schaamde me dood toen ik deze week de toespraak van Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, hoorde. Hij verdedigde de bouw van een moskee en ontmoetingscentrum vlakbij Ground Zero met een verwijzing naar de –wereldberoemde – Dutch tolerance. Misschien was het wel een steek onder water van Bloomberg, wetende dat de Nederlandse Wilders binnenkort in New York zal gaan preken tegen de bouw van de moskee.

De formatie van Bruin I heeft niet alleen implicaties op nationaal en internationaal gebied, maar ook hier in Amsterdam zullen de gevolgen pijnlijk duidelijk worden. Korten op de bijstand betekent meer mensen die in armoede leven en meer kinderen die in armoede opgroeien. Meer kinderen dus ook die bijvoorbeeld gebruik willen maken van de gemeentelijke voorzieningen om gratis lid te worden van een sportvereniging. Korten op de zorg betekent meer mensen die geen thuiszorg meer kunnen bekostigen of die geen speciaal vervoer meer kunnen betalen. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat de PvdA en GroenLinks in Amsterdam deze rechtse klap zullen opvangen door dergelijke voorzieningen ‘bij te plussen’.

Het is echter de VVD die hier in het Amsterdamse College van B&W zorg en sport in haar portefeuille heeft. Wat gaat wethouder Eric van der Burg doen? En wat gaat de VVD-fractie in de gemeenteraad doen? Het ligt voor de hand dat zij zich houden aan het coalitieakkoord tussen PvdA, GroenLinks en de VVD, maar vele afspraken daarvan staan haaks op de ongein die Mark Rutte over ons land wil uitstorten. Daar komt bij dat geen enkel VVD-fractielid of -wethouder zich openlijk heeft gekeerd tegen de landelijke uitlevering aan ultrarechts en ultraconservatief.

GroenLinks zal hen echter keer op keer helpen herinneren dat we dat in Amsterdam anders gaan doen. De komende vier jaar (of zolang als het duurt) zullen niet makkelijk zijn voor de VVD in Amsterdam, maar zoals Wilders het zou zeggen: ‘wen er maar vast aan’.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)