374
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Online is de mens vriendelijker dan offline

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Mensen zijn positiever in geschreven berichtjes via internet dan is gesproken communicatie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Je zou het niet geloven als je soms commentaren op een internetforum leest, maar mensen zijn positiever in geschreven berichtjes via internet dan is gesproken communicatie. Onderzoekers uit Zurich die zich bezighouden met analyse van het taalgebruik ontdekten dat woorden met positieve emotionele lading vaker dan die met een negatieve lading gebruikt worden in geschreven communicatie. 

Het onderzoek  richtte zich op hoe emotie in woorden wordt uitgedrukt in relatie tot de frequentie van het woordgebruik en de informatie content. Ze maakten daarvoor gebruik van een database over menselijk gedrag op het internet, waarin blogs, chatrooms, fora en dergelijke zijn opgenomen. Gekeken werd naar drie talen; Engels, Duits en Spaans.

Het aardige is dat positieve woorden vaker gebruikt werden. De uitkomst van de analyse onderstreept wat al eerder werd verondersteld dat de positieve bias voor positieve uitdrukkingen de sociale interactie tussen mensen vergemakkelijkt. Daar staat dan weer tegenover dat positieve woorden minder informatie bevatten dan negatieve.

Eerder: Bazen zijn gezonder

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)