3.919
37

Psycholoog, auteur, columnist

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is daar onder meer betrokken bij de master-opleiding Gedragsverandering.

Daarnaast heeft ze jarenlange ervaring als coach en trainer op het gebied van zelfkennis, authenticiteit, en zelfontwikkeling. Ze staat bekend om haar talent om wetenschappelijke inzichten op begrijpelijke en onderhoudende wijze te presenteren aan een breed publiek.

Vonk heeft een column in Psychologie Magazine en schreef eerder de bestsellers Ego’s en andere ongemakken, Menselijke gebreken voor gevorderden en Liefde, lust en ellende.

Onnogate

Wat als Onno Hoes hetero was geweest en zijn date een meisje?

Na de gele kaart voor zijn overspelige openbare zoen, kreeg Onno Hoes de rode kaart voor een date met een toyboy. Roos Vonk vraagt zich af: Zou zijn gedrag dezelfde gevolgen hebben gehad als hij een hetero was die een date had met een jonge vrouw?

De afgelopen tijd, bij het gadeslaan van de reuring over de amoureuze belevenissen van Onno Hoes, heb ik een paar keer gedacht aan onderzoek over de verschillen in seksuele activiteit tussen hetero- en homo-mannen en -vrouwen. Gemiddeld hebben homo’s de meeste seks, lesbo’s de minste. De frequentie van hetero-seks lijkt dus een compromis tussen de behoefte van man en vrouw. Hetero-mannen mochten willen dat ze zoveel seks hadden als hun homo-seksegenoten. Net als hetero-mannen hebben homo’s een voorkeur voor jonge, aantrekkelijke partners. Ook op dat punt deed Hoes dus gewoon wat een doorsnee man ook graag zou willen.

fairytale princeWeliswaar zijn we zo modern dat een burgemeester homo mag zijn, maar de vraag is: mag hij ook de dingen doen die homo’s doen? Misschien zijn we daar weer net niet modern genoeg voor. Het deed me een beetje denken aan die toeschouwer ooit bij de Gay Parade die zei: “Ik heb niks tegen homo’s, maar ze moeten het niet zo laten blijken.”

Uit onderzoek naar sekse-stereotypen weet ik dat seksisten ook ‘niks tegen vrouwen’ hebben – totdat die vrouwen een leidinggevende functie krijgen of voor hun rechten op komen. In ‘tolerant’ Nederland speelt iets dergelijks misschien ook wel als het om homo’s gaat. Anderzijds: Jack de Vries, hetero, moest ook opstappen na zijn affaire. Maar die was getrouwd, en ook nog van het CDA, terwijl Hoes liberaal en inmiddels single is. Dan mag hij toch doen wat ie wil in z’n privé-leven? Dan moeten we het toch in de eerste plaats hebben over Robbie Hasselt, die er ongevraagd voor zorgde dat het seksleven van Hoes niet meer privé was – die beschamend misbruik maakte van iemands vertrouwen en daar op z’n twitter-account nog alom waardering voor kreeg ook?

Dat vroeg ik me af. Om de meningen van anderen te peilen, plaatste ik deze vraag op twitter:

Zou het gedrag v #OnnoHoes ook zo’n opzien baren als hij n hetero was en n date had met n jonge vrouw (die hem filmde)? Wat denken jullie? 

Er kwamen uiteenlopende reacties. Veel mensen dachten dat dit inderdaad zou uitmaken. Als Hoes hetero was en de jongeling een vrouw, dan was de verontwaardiging waarschijnlijk vooral over háár onbetrouwbare hoerige gedrag gegaan, meenden sommigen.

Een enkeling maakte een onverwachte vergelijking: Hoes werd vergeleken met Rob Oudkerk en de toyboy met een call-girl – alsof Robbie Hasselt een hoer was. Nou is ie dat wel, in mijn ogen, maar ik vond het toch bizar dat een homo-date kennelijk dat soort associaties oproept. In feite bevestigde dat mijn donkerbruine vermoeden.

Maar dat veranderde toen er ook een paar reacties kwamen in de stijl van: een burgemeester moet van onbesproken gedrag zijn. Het hoort bij het ambt dat je privé-leven ook openbaar is, dus je moet je gedeisd houden. Stel je voor dat Rutte of Aboutaleb met een 20-jarig vrouw zat te zoenen in een openbare gelegenheid, of te praten over pijpen – als dat al denkbaar is bij de eerste date met een vrouw – dan hadden ze ook een probleem. 

Ja, dat denk ik ook. Intuïtief vond ik dit overtuigend. Maar als dat zo is, betekent het dat je als burgemeester, of in vergelijkbare ambten, ofwel keurig getrouwd moet zijn, en blijven, ofwel celibatair leven. Immers, wat je ook doet met iemand die niet je vaste partner is, je moet er altijd rekening mee houden dat het naar buiten komt. Rutte kan dus nooit seks hebben totdat hij de ware tegenkomt!

Toch vraag ik me nog steeds af of hij zou moeten opstappen als hij zoende met een jonge fan. Denk aan Bill Clinton. Zijn ‘gate’ werd genoemd naar de dame: Monica-gate, de Lewinsky-affaire. Haar naam gaat de geschiedenis in als de naam van die ranzige affaire. Bij Hoes heet het Onno-gate. Ik ben er niet uit gekomen, of zijn homoseksualiteit een rol heeft gespeeld in de beoordeling van de vraag of hij in functie kon blijven. Maar één ding weet ik wel: of het nu gaat om homo’s of vrouwen, gelijkwaardigheid vereist dat we het van nu af aan Robbie-gate of Hasselt-affaire noemen.

Het laatste boek van Roos Vonk is Je Bent Wat Je Doet

Volg Roos ook op Twitter, Facebook


Laatste publicatie van RoosVonk

  • Je bent wat je doet

    van zelfkennis naar gedragsverandering

    2019


Geef een reactie

Laatste reacties (37)